Les Misérables
(Basil Poledouris)

 



Suite 1 - Valjean's Journey (6:10)

Theme from Les Misérables

The Bishop

Javert

The Quarry






Suite 2 - Vigau (19:02)

Javert Suspects

Caring for Fantine

Valjean's Confession

The Death of Fantine

Flight from Vigau






Suite 3 - Paris (12:49)

Valjean and Cosette

The Wall

Outside

Marius and Cosette

Valjean Remembers






Suite 4 - The Barricades (11:15)

Funeral Attack

Valjean Saves Marius

Farewell

Javert's Suicide

 

TT 49:17

 
 

  • Hudbu zložil a dirigoval: Basil Poledouris
  • Orchestrácie: Lawrence Ashmore
  • Produkcia: B. Poledouris, Tim Boyle, Eric Colvin, Curtis Roush
  • Nahraté a zmixované v Air Lyndhurst, London
  • Hollywood Records 1998 (162 147-2)
 

Hudba / Album

Pri sledovaní filmu som si moc hudbu nevšimol, no keď sa mi naskytla možnosť kípi tohoto CD za zanedbateľní cenu, neváhal som. Od Poledourisa som poznal iba heroicky akčných a ničím výnimočných Starship Troopers a tak som bol veľmi zvedavý, ako si táto legenda filmovej hudby poradila s touto európskou klasikou.

Les Misérables je hudba veľmi smutná, naliehavá a emocionálne pôsobivá. Z celého soundtracku zaznie iba málo radosti či optimizmu, melódie sí rozťahané, prelínají sa jedna do druhej a dokonale podfarbují atmosféru starého Paríža a Valjeanovej cesty za osudom. Aranžmá skladieb je kapitola sama o sebe. CD pozostáva zo štyroch tzv. Suites, pričom každá obsahuje 4-5 skladieb (tie si však nemôžete navoliť na prehrávači jednotlivo). Či je to šťastné riešenie už musí posídiť každý sám, mne osobne sa páči. Každá suita totižto predstavuje rozdielnu líniu filmu: Suite1 - Valjeanova cesta , Suite2 - Vigau, Suite3 - Paríž, Suite4 - Barikády. Je zaujímavé že aj napriek tomu je ich charakter pomerne jednotvárny. Platí to predovšetkým o prvej a druhej Suite, medzi ktorými je prechod viac menej nepostrehnuteľný. Najvýraznejšia zmena prichádza v Suite tretej, kde hrá veľkí ílohu dovtedy neprítomné, veľmi príjemne znejíce brnkanie na strunový nástroj. Táto časť je aj vďaka tomu najpestrejšou z celého albumu. Ĺ tvrtá suita začína "najakčnejšou" pasážou celého CD Funeral Attack a ďalej pokračuje v duchu prvých dvoch Suít. Album uzatvára krátke ale neprehliadnuteľné vyvrcholenie.

Toto CD môžem vrelo odporučiť faníšikom jak filmovej, tak i klasickej vážnej hudby. Ĺ koda len, že je v dnešnej dobe Poledouris tak nedoceneným skladateľom. A ešte väčšia škoda, že jeho filmografia neobsahuje viacej titulov podobného žánru ako sí Les Misérables.

 
Hudba *****    Album ***    Zvuk ***

 

Booklet

Booklet obsahuje iba výpis tvorcoch soundtracku a zoznam skladieb. Důžky jednotlivých stôp sa v skutočnosti líšia od tých, ktoré sí avizované na CD (tie, ktoré môžete vidieť tu, sí správne).

Související:

Gladiator 
 
Angela's Ashes 
 
Dances With Wolves 
 


Artwork copyright (c) 1998 Hollywood Records, review copyright (c) 2000 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist