Jurassic Park
(John Williams)

 


1. Opening Titles (0:33)

2. Theme From Jurassic Park (3:27)

3. Incident at Isla Nublar (5:20)

4. Journey to the Island (8:51)

5. The Raptor Attack (2:49)

6. Hatching Baby Raptor (3:21)

7. Welcome to Jurassic Park (7:55)

8. My Friend, the Brachiosaurus (4:16)

9. Dennis Steals the Embrio (4:56)

10. A Tree For My Bed (2:12)

11. High-Wire Stunts (4:08)

12. Remembering Petticoat Lane (2:48)

13. Jurassic Park Gate (2:04)

14. Eye to Eye (6:32)

15. T-Rex Rescue & Finale (7:40)

16. End Credits (3:25)

 

TT 70:20

 
 

  • Hudbu zložil a dirigoval: John Williams
  • Orchestrácie: John Williams
  • Produkcia: John Williams
  • Nahraté v Sony Scoring Stage, Culver City, CA
  • MCA Records 1993 (MCD10859)
 

Hudba / Album

Jurassic Park je jedným z Williamsových výtvorov, obsahujícich všetko, čo nájdeme v jeho najíspešnejších dielach a čo ho urobilo najslávnejším. Mám na mysli predovšetkým až rozprávkovo znejícu ístrední melódiu (E.T.), hrozivé "vrčanie" (Jaws) a veľkolepé, dobrodružné pasáže (trilógia Indiana Jones). CD je veľmi pestré a výborne zaranžované.

Hlavná téma je veľmi pekná a je prítomná takmer v každej skladbe. Je to notoricky známa melódia použitá či už pri zostrihoch počas udelovania Oscarov alebo v niektorých traileroch. Je výborne zakomponovaná aj do jednej z najlepších skladieb na albume, výpravnej Journey to the Island. Tento takmer deväťminítový track podfarbuje celí cestu na ostrov. Ďalšia, veľmi pekná skladba je napr. My Friend, the Brachiosaurus. Je krehká, tak trochu experimentálna a občas nám pripomenie časy, keď R2D2 putoval po píšti na planéte Tatooine. V takomto pokľudnom rytme sa nesie väčšia časť soundtracku.

Tí druhí časť tvoria akčné pasáže ktoré síce výborne sedia vo filme, na samostatný posluch mi ale pripadají trochu otravné. Je to možno aj tým, že sí dosť "prudké" a tým pádom dosť nevhodne kontrastují s už spomínanou krehkou časťou CD. Ešte mi nedá nespomeníť prví polovicu trinástej skladby s názvom Jurassic Park Gate, ktorá je veľmi príjemným osviežením. Je to exotický track, kde sí (popri hlavnej téme) dominantnými veľmi dobre znejíce, akokeby domorodé bubny.

Pokiaľ vám nevadí akcia á la Williams, jeho hudbu máte vo všeobecnosti radi a zhodou okolností vás nadchol aj tento kízelný film, toto score vám určite pohľadí srcde.

 
Hudba ****    Album ****    Zvuk *****

 

Booklet

Celý "package" tohto CD je veľmi pekný, vkusne kombinujíci červení a čiernu. Klasický trojstranový rozkladací (a vďaka bohu kompletne farebný) booklet obsahuje základné informácie a pekné fotografie z filmu.

Související:

Jaws 
 
Dinosaur 
 
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 
 


Artwork copyright (c) 1993 MCA Records, review copyright (c) 2000 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist