First Knight
(Jerry Goldsmith)

 


1. Prologue (1:01)

2. Main Titles /
Raid On Leonesse (4:29)

3. A Word With Oswald (0:41)

4. The Ambush (5:00)

5. Rescued By Lancelot (0:54)

6. The Lady Of Leonesse (1:24)

7. Promise Me (2:04)

8. Arthur Welcomes
Guinevere (2:21)

9. Camelot (2:40)

10. Arthur's Fanfare (0:47)

11. The Gauntlet (1:18)

12. A Gentleman (0:52)

13. Lancelot Leaves (0:37)

14. Riding Lesson (0:53)

15. Knights Of The
Round Table (0:42)

16. The High Council Advises (1:07)

17. Abduction Of Guinevere (2:06)

18. Lancelot In Pursuit /
The Cave (2:16)

19. Escape (3:27)

20. Lancelot And Guinevere (1:30)

21. Brother To Brother /
The Wedding (4:56)

22. Night Struggle (5:41)

23. Leonesse In Ruins (3:23)

24. The Kiss (1:56)

25. Malagant Intrudes
Camelot (1:22)

26. Fight For Camelot (5:27)

27. Arthur's Farewell /
Pyre At Sea (5:42)

28. End Credits (4:34)

29. First Knight Suite (6:09)

 

TT 77:55

 
 

  • Hudbu složil: Jerry Goldsmith
  • Dirigoval: Jerry Goldsmith
  • Orchestrace: Alexander Courage
  • Nahrál: The Hollywood Studio Symphony
  • Produkce: Jerry Goldsmith
  • Camelot Records (bootleg) 1995 (95462)
 

Hudba / Album

V roce 1995 byl najat ke komponování Zuckerova velkofilmu FIRST KNIGHT tehdy šestašedesátiletý kalifornský rodák a bezesporu velikán filmové hudby Jerry Goldsmith. FIRST KNIGHT je dalším (tentokrát veskrze hollywoodským) pokusem o zpracování slavné britské legendy o králi Artušovi, jeho rytířích a velké lásce, ovšem tentokráte tu absentují (podobně jako v novějším uchopení legendy o Artušovi - KING ARTHUR) s legendou úzce spjaty fantasy prvky, včetně natolik zásadní postavy, jakou byl Merlin. O kvalitách tohoto snímku se toho mnoho dobrého říci nedá, to však neplatí o výsledné Goldsmithově partituře, která sama o sobě převyšuje jak kvalitu snímku ke kterému byla napsána, tak se stejnou měrou řadí k tomu nejlepšímu, co skladatel kdy složil. Srovnání soundtracků o legendách o Artuši se přímo nabízí. Zatímco Jonesův EXCALIBUR se sestával z hudby, která byla víceméně funkční pouze ve filmu s převahou typických "středověkých" hudebních prvků (lidových nástrojů, "struhadel", loutny, bubínků) a orchestrální rutiny s jediným vrcholem (a to ještě parafrází dodnes nepřekonané Orffovy Carminy Burany - skladba Siege of Carmylade), Zimmerův KING ARTHUR byl čistě průměrnou parafrází na populární THE ROCK a další "slavné" tituly z dílny Media Ventures, FIRST KNIGHT je soundtrackem převážně tematickým hned dvěma prominentními motivy na také výbornou dobrodružnou, výpravnou kompozicí.

Je soundtrackem majestátným, epickým a stejnou měrou snivě romantickým. Tyto polohy Goldsmith na svém albu pravidelně střídá, a nezřídka propojuje (např. závěrečné End Credits a First Knight Suite) a dává vzniknout jednomu z nejlepších kousků let devadesátých. Goldsmith zde využívá v plné míře sílu orchestru. FIRST KNIGHT je charakteristický burácející početnou žesťovou sekcí, které sekunduje smyčcová sekce (výrazná v jemných romantických sekvencích) a bohatá sekce perkusní (ať již se jedná o militantní perkuse - Night Struggle, či klasické, jež podtrhují majestát a slávu Artuše a jeho rytířů). Dočkáme se i krátkého vstupu jemného glockenspielu ve skladbě Brother To Brother / The Wedding v čase cca 3:35, doprovázející ostatní složky symfonického orchestru. Ne nepodstatnou část tvoří dechová sekce, která je výrazná v rámci romanticky laděných skladeb (The Kiss a další).

Hodinu a čtvrt dlouhé album začíná tématem krále Artuše zvukem fanfár v podání sekce trumpet a posléze se přidávajících smyčců v úvodní skladbě Prologue. Artušovo téma je patřičně majestátní, vznosné a lehce zapamatovatelné. Téma je použito jak ve skladbách, které podbarvují scény ceremonií v Camelotu, Artušově sídlu -Arthur Welcomes Guinevere, Camelot, The High Council Advises, Brother To Brother / The Wedding (v poslední třetině podbarvuje svatbu Artuše a Guineverry a dochází k precizní gradaci Artušova motivu na pozadí bubnů a glockenspielu), či akčních sekvencí Night Struggle (v podání militantních trumpet a bubnů), Rescued by Lancelot, The Ambush, Fight For Camelot a v posledních dvou suitách je zopakováno (End Credits, First Knight Suite). Druhým ústředním tématem je něžné téma Guineverry, které v druhém plánu slouží coby romantické téma (doprovází scény Guineverry s Artušem či Lancelotem). V kontextu Goldsmithovy tvorby se jedná o jeden z nejromantičtějších motivů, které kdy složil. Poprvé zaznívá v tracku Rescued by Lancelot v čase 0:39. Složení nástrojů je typické- flétny, hoboj a les smyčců (cimbál či harfa v pozadí). Dále zaznívá ve skladbách The Lady of Leonesse, Arthur Welcomes Guinevere, A Gentleman, Riding Lesson, Abduction Of Guinevere (je použito v rámci akční sekvence únosu královny), Brother To Brother / The Wedding, Leonesse In Ruins, The Kiss a posledních dvou závěrečných suitách. Z několika vedlejších motivů dominuje zlověstné Malagantovo téma (výborný Ben Cross) - poprvé se objevuje v náznacích v akční skladbě Main Titles / Raid On Leonesse. Posléze se naplno objevuje ve skladbách Escape, Night Struggle a plného rozvinutí se mu dostane v akčním finále Fight For Camelot. Téma bijce Lancelota je použito sice zřídka (The Gauntlet, A Gentleman), ale je patřičně chytlavé a heroické.

FIRST KNIGHT je také akční kompozicí v tom nejlepším smyslu slova. Svými bubny připomene dozajista to nejlepší z LIONHEART či WIND AND LION. Z četných akčních sekvencí, kde prim hrají militantní žestě a perkuse (Main Titles / Raid On Leonesse, The Ambush, The Gauntlet, Abduction Of Guinevere, Escape, Night Struggle, Malagant Intrudes Camelot, Fight For Camelot). Posledně jmenovaná Fight For Camelot je majstrštykem alba, epickým chorálním kouskem (připomínající nedostižnou Carminu Buranu), jiskřící energií orchestru a za přispění mužského sboru (je zpívaná v latině) se stává i v kontextu celé Goldsmithovy tvorby nezapomenutelnou.

FIRST KNIGHT se dočkal bohužel pouze jednoho oficiálního vydání. Obsahuje však pouhý zlomek výsledné nahrávky (pouhých 40 minut). Recenzovaná 78-minutová verze je pouze bootleg, který obsahuje většinu nahrávky a vyznačuje se vynikající zvukovou kvalitou. Doufejme, že v budoucnu dojde k oficiálnímu vydání. Shrnuto a podtrženo, FIRST KNIGHT je jednou z nejlepších kompozicí prvoligového velikána Jerryho Goldsmithe. Je kompozicí, bohatou na témata, jiskřící energií orchestru. Směle se přidává po bok monumentálních výpravných kompozic, počínaje Goldsmithovým 13TH WARRIOR či THE MUMMY, konče Debneyho CUTTHROAT ISLANDEM (potažmo score k videohře LAIR).




VAMP

 
Hudba *****    Album *****    Zvuk ****

 

Související:

Medicine Man 
 
Total Recall 
 
Merlin 
 


Artwork copyright (c) 1995 Columbia Pictures, review copyright (c) 2009 Ladislav Vaverka
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist