Angel: Live Fast, Die Never
(Robert J. Kral)

 


1. Angel - Main Theme (3:23)
[The Sanctuary Extended Remix]
performed by Darling Violetta


2. Start The Apocalypse (3:35)

3. The End of the World (1:42)

4. Massive Assault (3:14)

5. Home (1:56)

6. Hero (5:24)

7. Judgement & Jousting (2:02)

8. Birth of Angelus (3:30)

9. Rebellion (3:09)

10. The Trials for Darla (5:59)

11. Dreaming of Darla (3:24)

12. Untouched / Darla's Fire (2:11)

13. Darla's Sacrifice (5:43)

14. Welcome to Pylea (4:22)

15. Through the Looking Glass (4:06)

16. Castle Attack (2:20)

17. Cordy Meets Fred (2:54)

18. Princess Cordelia (1:20)

19. Farewell Cordelia (1:09)

20. I'm Game (1:12)
composed by Christopher Beck

21. Touched (3:58)
performed by Vast

22. L.A. Song (3:06)
performed by Christian Kane

23. Lady Marmalade (2:29)
performed by Andy Hallett

24. It's Not Easy Being Green (2:59)
performed by Andy Hallett

25. A Place Called Home (3:57)
performed by Kim Richey

 

TT 79:04

 
 

  • Hudbu složil: Robert J. Kral
  • Dodatečná hudba S1: Christophe Beck
  • Rounder Records 2005 (11661-9067-2)
 

Hudba / Album

Skládání hudby k televiznímu seriálu může být tvrdá práce. Každý týden po televiznímu skladateli chce producentské studio složit kolem 20 minut solidní fungující hudby ke každé epizodě. Zvláště, máte-li omezené finanční prostředky, tudíž velmi omezený počet hudebních nástrojů. Proto sáhnete po osvědčených levných syntetizátorech, které mají za úkol zastřešit absenci symfonického orchestru. A modlíte se, aby to znělo dobře. Nejdůležitější je, aby byli producenti spokojeni s výslednou partiturou. Hudba nesmí být moc výrazná, či monumentální. V seriálové branži není dobré, převyšuje- li vlastní hudba samotnou show.

Tohle není případ talentovaného skladatele Roberta J. Krala, který složil hudbu pro 110 epizod Whedonova spin off ANGELA, temnějšího a dospělejšího bratříčka slavné BUFFY, THE VAMPIRE SLAYER. ANGEL je výborným seriálem zejména pro dospělejší publikum, se solidním obsazením, skvělým scénářům a ústředním uceleným příběhem. Už samotný příběh o upírovi s duší, který touží po svém spasení, za činy co kdysi spáchal, leccos nabízí.

Angel : Live Fast, Die Never bylo vydáno v roce 2005, je to v podstatě album, které obsahuje jedny z nejvýznamnějších momentů v seriálu, které byly vybrány skladatelem, producenty, a fanoušky, kteří pro ně hlasovali. Vyšlé album je přímo "darem z nebes" pro všechny fanoušky fiktivního světa buffyverse. Po dobrých zkušenostech seriálového guru Josse Whedona (tvůrce BUFFY a ANGELA) s Christophem Beckem (složil hudbu ke třem sezónám Buffy), jej najal ke složení hudby k prvnímu dílu "City of the Angels" a dalším 21 epizodám, na kterých se podílel s méně známým Australanem Robertem J. Kralem. Od druhé sezóny skládal Kral hudbu již bez Becka. Struktura alba je taková: samotné album začíná titulní znělkou Angel Main Theme, které napsala a nahrála skupina Darling Violetta. Používá výrazné elektrické cello a elektroniku. První čtvrtinu alba tvoří výběr nejlepších hudebních momentů z prvních třech sezón. Druhá čtvrtina podbarvuje zápletku s Darlou ve druhé sérii (, Rebellion, The Trials For Darla, Untouched, Darla´s Sacrifice). Třetí čtvrtina se věnuje konci druhé série, kdy se hrdinové dostávají do démonní dimenze Pylea (Welcome To Pylea, Through The Looking Glass, Cordy Meets Fred, Castle Attack) . Kral zde používá odlišných nástrojů jako četných píšťal, glockenspielu, akustické kytary a lesních rohů. Poslední čtvrtina je tvořena písničkami, které ve stejné podobě zazněly v seriálu (Touched, LA Song, Lady Marmalade, It's Not Easy Being Green, A Place Called Home). Pro fanoušky seriálu se jedná dozajista o příjemnou záležitost. Za pozornost dozajista stojí smutná balada A Place Called Home od zpěvačky Kim Richey, v seriálu slouží coby requiem pro Fred.

Výsledná kompozice je tematická, oba skladatelé složili pestrou škálu motivů. Beck je autorem nosného, ale jednoduchého, heroického motivu titulní postavy Angela (David Boreanaz), který skladatelé po celých 5 sezón rozvíjeli. Na albu se v krystalicky čisté podobě objevuje pouze v závěrečné skladbě I´m A Game. Angelovo téma zpočátku zní tiše v podání klavíru a jemných smyčců, posléze graduje v čase 0:48 v podání žesťů. Angelovo "akční téma" je přítomno na albu dvakrát, a to na začátku Start The Apokalypse a The Trials For Darla v čase 4:45 (jedná se o vůbec z nejlepších sekvencí na albu). Téma Darly (Julie Benz), upírky a bývalé Angelovy družky je patřičně démonické a vábivé. Na albu se vyskytuje poměrně často, a to ve skladbách Dreaming of Darla, Untouched, Darla´s Sacrifice (podbarvuje scénu Darlina sebeobětování, téma Darly na konci naposled zazní v podání jemných smyčců). Poslední významné téma je téma Fred (Amy Acker), mladé dívky, kterou hrdinové objeví v démonní dimenzi Pylei. Její půvab Kral podbarvil píšťalou, akustickou kytarou a výrazným glockenspielem (Through The Looking Glass, Cordy Meets Fred). Jedná se o příjemnou změnu v záplavě akčních sekvencí, které ANGEL nabízí. Výrazné je samotné osudové téma Apokalypsy, která v seriálu zazní třikrát a to při příchodu apokalypsy. Na albu zaznívá na konci Start The Apokalypse a v pomalé The End Of The World.

Kralova kompozice si nic nezadá s kompozicemi Becka v rámci BUFFY. Je ještě více temná, epicky působivější a tematičtější. Kral si libuje v disonantní atmosféře, četných basových linkách a intenzivním disharmonickým figurám. Kral často užívá působivého hluku nárazů těžkých kovových perkusí a orchestrálního běsnění. Příkladem těchto nejvíce agresivních črtů budiž dramatické skladby (Start The Apokalypse, Hero, Massive Assault, Judgement And Jousting, The Trials Of Darla, Welcome To Pylea). K vyjádření přicházejících apokalyps Kral užívá četných vokálů či ďábelských sborů a crescend. K nejlepším sekvencím v rámci dramatické hudby patří ty, kdy se vzájemně prolíná smyčcová a žesťová linka do čisté harmonické podoby (Rebellion, The Trials For Darla, Darla´s Sacrifice).

Z příjemnějších a melancholičtějších skladeb potěší vedle již zmíněné I´m A Game Hero suita (působivý vokál chlapce Erina Carlsona) a velmi dojímavou suitu z dílu Home (výrazný sólo klavír a smyčce). Další emotivní skladbou je působivá Farewell Cordelia, která podbarvuje scénu odchodu postavy Cordelie ze seriálu.

Pozornost si také zaslouží temná až hypnotická skladba Birth of Angelus. Je to skladba podbarvující pohřeb mladého Liama, zrození Angeluse v díle první řady The Prodigal. Na začátku slyšíme housle, vyjadřující žal. Samotnou scénu Angelusova zrození podbarvuje dětský vokál opět Erina Carlsona a pomocí vysoko položených houslí je tato skladba jedinečným hypnotickým okamžikem, podbarvující jednu z nejlepších flashbackových scén v seriálu.

Shrnuto a podtrženo, ANGEL: LIVE FAST, DIE NEVER je velice povedené televizní score, které má velmi dobré zapomatovatelné motivy, působivou dramatickou stránku a oplývá silnou emocionální hloubkou. Bohužel místy zní skutečně hodně "televizně" a syntezátory na výsledku spíše ubírají, nežli přidávají. Určitě by si jej měli všimnout i ti, co buffyversu neholdují. Maximální hodnocení tentokrát uteklo jen o vlásek.



VAMP

 
Hudba ****    Album ****    Zvuk ****

 

Související:

Stargate SG-1: The Best of Season 1 
 
John Carpenter - Greatest Hits 
 
Superman Doomsday 
 


Artwork copyright (c) 2005 Mutant Enemy, review copyright (c) 2008 Ladislav Vaverka
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist