John Carpenter - Greatest Hits
(John Carpenter)

 


Dark Star

1. Main Title (6:26)





Escape From New York

2. Main Title (3:38)

3. Up the Wall / Airforce #1 (2:28)

4. Engulfed Cathedral (Debussy) (3:35)

5. Chase Across the 69th Street Bridge (2:48)

6. Over the Wall (3:40)






Prince of Darkness

7. Darkness Begins (2:52)

8. Through the Mirror (5:33)






The Fog

9. Reel 9 (10:57)





Halloween

10. Halloween Theme - Main Title (2:56)

11. "The Haunted House" (3:33)






Halloween II

12. Laurie's Theme (2:52)

13. The Shape Stalks Again (3:05)

 

TT 54:51

 
 

  • Hudbu zložili: John Carpenter a Alan Howarth
  • Keyboard v skladbe č.4: Pamela Smith
  • Produkcia: Armin M. Luther
  • Varese Sarabande 1992 (VSD-5266)
 

Hudba / Album

Toto CD je pomerne ťažko zohnateľné, takže ma náhodná príležitosť kípi veľmi potešila. Obstaral som si ho ale hlavne preto, lebo som faníšikom filmov Johna Carpentera (hlavne jeho rannej tvorby). Pre neznalých musím pripomeníť, že Carpenter si skladá hudbu do takmer všetkých svojich filmov. Hneď na ívod musím priznať, že jeho hudba nieje na prvý pohľad nič moc. Motívy sí primitívne a jeho nekonvenčný "sound" pôsobí príliš brakovým dojmom. Na jeho kompozíciách je ale aj napriek tomu niečo fascinujíce. Niečo, v čom je Carpenter majstrom - a to je atmosféra.

CD začína výstrihom zvukovej stopy jeho režijného sci-fi debutu Dark Star. Tento track nikdy nepočívam, lebo na to valstne nemám žiadny dôvod.

Escape From New York je najmelodickejším ísekom na CD. Je to veľmi jednoduchá hudba, pripomínajíca skôr harašenie nejakej amatérskej skupiny osemdesiatych rokov, než hudbu z takmer kultového filmu.

Prvé zadosťučinenie (hlavne pre hororových fanatikov) prichádza s prvou z dvoch skladieb prebratých zo soundtracku Prince of Darkness. Choráli sprevádzané strašidelnými syntezátorovými plochami nám dávají hneď najavo, že Carpenter je majster hrôzy. Nesmierne hlučný a brutálny nástup druhej skladby ma vie dostať do extázi. Je ťažké bližšie popísať tieto syntezátorové šialenstvá nabité nesmiernou energiou sršiacou priamo z brán pekelných. To treba jednoducho počuť a precítiť...

The Fog patrí k najlepším Carpenterovým filmom a hudba z neho nieje o nič horšia. Nieje taká hlučná a energická ako v Prince of Darkness. Je sice monotónnejšia, ale dokonale "atmosferická". Tu prítomný, jedenásť minítový track Reel 9 je v prvej polovici podfarbený neustálym temným "hučaním", do ktorého sa občas pridávají rozťahané zvuky varhanov. Čistokrvný minimalizmus, no výsledok je vynikajíci. Druhí časť skladby držia po kope dokola sa opakujíce, hlboké klavírové tóny doplňované občasným strašidelným syčaním. Sem tam prídu nové elektronické zvuky, sem tam dokreslujíca klavírová melódia. Opäť veľmi jednoduché, no neodolateľne strašidelné.

Halloween je po všetkých stránkach najklasickejšia Carpenterova záležitosť. Myslím že je zbytočné sa tu o tomto výtvore rozpisovať, pretože ak si čítate tieto riadky, tak ho už pravdepodobne poznáte. Iba poznamenám, že Halloween II je len nechutne zbastardená verzia vynikajícej jednotky.

Ak ste faníšikom hororu a filmovej hudby zároveň a ešte nemáte predstavu o Carpenterovej hudobnej tvorbe, toto CD (teda vlastne jeho druhá polovica) je ideálnym prostriedkom na oboznámenie sa s ňou.

 
Hudba ** až ****    Album ***    

 

Booklet

V knižkovom booklete sa nachádza vyčerpávajíci Carpenterov životopis zahýňajíci ídaje o jeho režijnej i hudobnej tvorbe. Zvyšok bookletu tvorí štvorstranová ponuka Varese Sarabande s výrobnými číslami a zopár fotkami obalov niektorých soundtrackov (vrátane šiestich Carpenterových diel).

Související:

The Thing 
 
The Omen 
 
Bram Stoker's Dracula 
 


Artwork copyright (c) 1992 Colosseum Schallplatten, review copyright (c) 2000 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist