Lost in Space
(Bruce Broughton)

 


1. Prologue (0:57)

2. Preparing for Space (2:31)

3. The Launch (6:22)

4. Robot Attack (3:21)

5. Into the Sun (6:21)

6. Spiders (10:22)

7. A New World (1:25)

8. Guiding Stars (1:37)

9. The Time Bubbles (2:21)

10. Smith's Plan (1:21)

11. Will & Smith Explore (2:00)

12. Will's Time Machine (4:24)

13. Spider Smith (2:39)

14. Facing the Monster (8:46)

15. Attempted Escape (1:26)

16. The Time Portal (2:42)

17. Through the Planet (2:31)

18. Back to Hyperspace (1:38)

19. Fanfare for Will (0:27)

20. Lost In Space (3:24)

 

TT 66:35

 
 

  • Hudbu složil: Bruce Broughton
  • Dirigoval: Bruce Broughton
  • Orchestrace: Bruce Babcock, Don Davis
  • Nahrál: Sinfonia of London
  • Nahráno v Abbey Road Studios; Air Lyndhurst Hall, London UK
  • Produkce: Bruce Broughton
  • Intrada Records 1998 (MAF 7086)
 

Hudba / Album

ZTRACENI VE VESMÍRU je film podle stejnojmenného seriálu ze šedesátých let, který vzbudil zvláště za mořem velmi příznivé ohlasy. V roce 1998 přišel nápad natočit celovečerní film o rodině Robinsonových a jejich dobrodružné výpravě napříč neznámým vesmírem. Po trikové stránce mu s ohledem na dobu vzniku nelze mnoho vytknout (snad jen příliš okatě digitální opice a Spider-Smith v závěru), po stránce scénáře a dialogů zcela selhal. V tomto filmu je namícháno tolik scifi prvků, až je to k nevíře, dialogy jsou příšerné a plné klišé a ten konec (cestování v čase) trpí jednou nelogičností za druhou. Naštěstí projekt zachraňuje velice slušné obsazení (exceluje Gary Oldman coby slizký doktor Smith a nezklame ani zkušený William Hurt). Vysokou úroveň má hudební kompozice druholigového skladatele Bruce Broughtona. Studio mu však zakázku nenabídlo hned, poprvé oslovilo Jerryho Goldsmithe, posléze Marka Ishama a nakonec Bruce Broughtona. Jeho kompozice je "williamskovsky" monumentální a tematicky velice pestrá.

Broughton se osvědčil, jeho kompozice je postavena na velkolepém orchestru, kde se vzájemně prolíná sekce smyčcová, žesťová a dechová (fagot a hoboj). Příležitostně zazní v akčních sekvencích perkuse. Z více témat tu jednoznačně dominuje téma rodiny Robinsonů, které definuje všechny členy rodiny, funguje zároveň i jako hlavní téma, které zní v těch nejvypjatějších momentech. Poprvé zaznívá fanfárami v tracku Preparing For Space. Zaznívá ve většině skladeb (The Launch, Into the Sun, Will's Time Machine, Guiding Stars, The Time Bubbles, Attempted Escape, The Time Portal, Through the Planet, Back to Hyperspace, Fanfare for Will a finálovce Lost In Space). Téma hlavního záporáka, doktora Smithe se nám poprvé představí v tracku Preparing For Space v čase cca 0:55. Téma je slizké jako Oldmanova postava, nejčastěji je hráno na jízlivý hoboj a pár smyčců. Dále se objevuje v tracích The Launch či Smith´s Plan. Zlověstné téma pavouků můžeme slyšet zejména ve Spiders, či klimaxu Facing The Monster (scéna, kdy se hlavní hrdina postaví obludnému Spider-Smithovi). Jemnější pasáže uslyšíme zřídka, jako například v tracku Guilding Stars, kde mají hlavní slovo jemné flétny a les smyčců.

Z akčních výpravných sekvencí vynikají tracky jako The Launch, Robot Attack, desetiminutová Spiders (především s vynikajícím tajemným začátkem se sborovou sekcí, Facing the Monster a "williamsovské" Through the Planet Core. Zřejmě nejmonumentálnější a nejvýraznější skladbou na albu je desetiminutový track Spiders. ZTRACENI VE VESMÍRU patří k tomu vůbec nejlepšímu, co bylo pro daný žánr složeno. Jedná se o působivý počin, který má jediný nedostatek - lepší film, díky kterému by se stalo score hitem a Broughton by se stal ještě známějším.


VAMP

 
Hudba ****    Album ****    Zvuk ****

 

Související:

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones 
 
Star Trek II: The Wrath of Khan 
 
War of the Worlds 
 


Artwork copyright (c) 1998 New Line Cinema, review copyright (c) 2008 Ladislav Vaverka
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist