Gone Baby Gone
(Harry Gregson-Williams)

 


1. Opening (2:57)

2. Media Circus (2:05)

3. Amanda Taken (1:37)

4. Helene & Cheese (1:40)

5. Lionel (1:32)

6. Remy Lies (2:32)

7. Ransom (6:42)

8. 3 Shots (3:27)

9. The Truth (3:57)

10. Confronting Doyle (3:37)

11. Gone Baby Gone (4:51)

12. In The Darkness (3:53)
performed by Lisbeth Scott

 

TT 38:50

 
 

  • Hudbu složil: Harry Gregson-Williams
  • Dirigoval: Harry Gregson-Williams
  • Orchestrace: Ladd McIntosh
  • Nahráno v Todd-AO Scoring Stage
  • Produkce: Harry Gregson-Williams
  • Miramax Music/iTunes exclusive 2007 (-)
 

Hudba / Album

Ben Affleck se po několika neúspěšných filmových rolích rozhodl, že to zkusí z druhé strany, tedy na postu režiséra. Jako svůj debut si vybral zfilmování knihy Dennise Lehanea o pohřešované holčičce. Napínavý thriller z prostředí Bostonu měl hudbou obdařit skladatel Harry Gregson-Williams, jenž má s tímto žánrem bohaté zkušenosti - např. známá PHONE BOOTH, nebo novější DEJA VU od režiséra Tonyho Scotta. Thrillery z diskografie HGW však trpí jedním neduhem, většina z nich je dosti nevýrazná, aby zaujala na samostatný poslech. GONE BABY GONE z tohoto trendu částečně vybočuje.

V počáteční Opening je předložen velice jemný a citlivý motiv v podání smyčců a klavíru, na kterém Gregson-Williams staví i v následujích skladbách. Ve druhé Media Circus je melodie podložena výraznými perkusemi, které dodávají skladbě dramatičtější ráz. Zbytek kompozice pokračuje v nastoleném stylu. Tedy dlouhé tahy smyčci, klavír a syntetizátory, které zde ale plní pouze druhořadou roli. Gregson-Williams pomocí těchto několika elementů zručně buduje emoce, či drama. Hudba nepřebíjí obraz a velice dobře doplňuje film. K zajímavým skladbám patří ještě Lionel nápadně připomínající motiv dětí z Narnie, trubky v Remy Lies nebo elegický vokál v Amanda Taken. Na první poslech se může zdát, že je GONE BABY GONE nudným soundtrackem, pokud se vám ovšem podaří proniknout do nitra tohoto moderního kousku, budete příjemně překvapeni. Závěr CD patří Harryho dlouhodobé spolupracovnici Lisbeth Scott. Její nádherný hlas opět dobře doplňuje zbytek score, stejně jako tomu bylo v případě LETOPISŮ NARNIE.

Závěrem nutno říci, že GONE BABY GONE (společně s VERONICOU GUERIN) patří k tomu nejlepšímu, co Gregson-Williams pro tento žánr napsal. Celé score je lehounké a moc příjemně se poslouchá, jeho největším lákadlem je decentní hlavní motiv většinou v podání klavíru, nebo smyčců - nejkrásnější ve skladbách Opening a Gone Baby Gone. Bohužel, toto CD nenajdete na policích obchodů, protože vyšlo pouze ve stažitelné verzi iTunes. Ano, Gone Baby Gone není výjimečné, ale v dnešní době, ve které vychází tolik podprůměrných titulů, je škoda, že si toto dílko nenašlo cestu do placaté podoby. Dvěma slovy - příjemný průměr.


MERIDIUS

 
Hudba ***    Album ***    Zvuk ****

 

Související:

Phone Booth 
 
Veronica Guerin 
 
Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe 
 


Artwork copyright (c) 2007 Miramax, review copyright (c) 2007 Tomáš Zemler
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist