The Crow
(Graeme Revell)

 


1. birth of the legend (6:16)

2. resurrection (2:10)

3. the crow descends (2:30)

4. remembrance (2:54)

5. rain forever (2:32)

6. "her eyes...so innocent" (2:45)

7. tracking the pray (3:35)

8. pain and retribution (2:34)

9. believe in angels (3:31)

10. captive child (2:32)

11. devil's night (2:30)

12. on hallowed ground (2:42)

13. inferno (5:02)

14. return to the grave (3:45)

15. last rites (3:55)

 

TT 49:21

 
 

  • Hudbu zložil: Graeme Revell
  • Dirigoval: Tim Simonec
  • Orchestrácie: Tim Simonec a Graeme Revell
  • Produkcia: Graeme Revell
  • Varese Sarabande 1994 (VSD-5499)
 

Hudba / Album

Graeme Revell nepatrí k elitným skladateľom filmovej hudby, čo sa odráža aj na tom, že jeho soundtracky nie sí medzi faníšikmi príliš rozšírené. Tento "depresátor" dokáže vytvoriť pôsobiví atmosféru a v niektorých momentoch aj dokáže zapôsobiť na poslucháčove city, no po tematickej stránke stojí jeho hudba na bode mrazu. The Crow Score je jedno z jeho najznámejších diel a tento jeho štýl prezentuje priamo dokonale.

Ak by som sa za každí cenu snažil nájsť na CD nejakí hlavní tému, bol by ňou krátky, osudový motív, prednesený klasickým orchestrovým zložením (ktorého výskyt je tu veľmi vzácny). Za ístredný motív sa ho ale trífam označiť iba preto, lebo sa na soundtracku objaví viac krát. Po výraznejšej melódii tu ináč niet ani stopy, dôraz je tu kladený iba na momentálne pocity. Najcharakteristiskejšími znakmi soundtracku sí smítok, osudovosť a bolestivá temnota. Posluch je vďaka najrozmanitejším zvukovým plochám a detailom pomerne pestrý, značne veľkí ílohu tu hrají vokály "odtiaľ z hora" (alebo v tomto prípade lepšie povedané "odtiaľ z dola"...). Zopár krát tu zaznejí aj sólové elektrické gitary, zopár krát poteší nežnejší klavír. Niektoré skladby obsahují isté rytmické postupy, často vytvárané kombináciou viacerých bicích rôzneho zafarbenia (ideálnym príkladom je 13. track inferno). Ako celok sa dá tento album označiť za "plynulé, nenásilné vytváranie pochmírnej atmosféry". Jediným atypickým momentom je tu začiatok 7. tracku, kde asi na pol miníty zaznie klasický, spievaný pop-rockový šot, znejíci ako keby z nejakej uzavretej miestnosti (ide o írivok z piesne hranej hlavnou postavou filmu). Keď som títo bizarní vsuvku počul prvý krát, bol som dosť zhrozený, no po čase som ju začal brať ako celkom príjemný, chvíľkový návrat zo záhrobia do reality.

Napriek všetkej bizarnosti, originalite a zaujímavým nápadom ale tento soundtrack nemôžem ohodnotiť lepšie. Je to hudba určená v prvom rade pre podfarbenie obrázkov, je to hudba ktorá sa pri samostatnom posluchu môže popýšiť iba prívlastkom "zaujímavá". Niekomu možno tento fakt bude stačiť, mne bohužiaľ nie.

 
Hudba **    Album ***    Zvuk ****

 

Booklet

Booklet je iba dvojlistový, zvnítra čiernobiely. Obsahuje päť fotografií z filmu a výpis tvorcov soundtracku.

Související:

Crash 
 
The General's Daughter 
 
Final Fantasy: The Spirits Within 
 


Artwork copyright (c) 1992 Crowvision, Inc., review copyright (c) 2000 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist