Crouching Tiger, Hidden Dragon
(Tan Dun)

 


1. Crouching Tiger, Hidden Dragon (3:24)

2. The Eternal Vow (3:01)

3. A Wedding Interrupted (2:16)

4. Night Fight (3:10)

5. Silk Road (3:08)

6. To the South (2:21)

7. Through the Bamboo Forest (4:23)

8. The Encounter (2:40)

9. Desert Capriccio (4:33)

10. In the Old Temple (3:46)

11. Yearning of the Sword (3:34)

12. Sorrow (4:02)

13. Farewell (2:25)

14. A Love Before Time (English Version) (3:45)

15. A Love Before Time (Mandarin Version) (3:38) spev CoCo Lee

 

TT 50:13

 
 

  • Hudbu zložil: Tan Dun
  • Cello: Yo-Yo Ma
  • Dirigoval: Tan Dun
  • Orchester: Shanghai Symphony Orchestra
  • Produkcia: Tan Dun a Steven Epstein
  • Sony Classical 2000 (SK 89347)
 

Hudba / Album

Jedným z najväčších prekvapení oscarového ceremoniálu 2001 bolo práve vyhlásenie najlepšieho score. Nesmierne íspešný a populárny Gladiator pyšného Zimmera bol porazený Tigrom a drakom šikmookého Tana Duna. A i keď sa s voľbou Akadémie v tejto kategórii väčšinou nestotožňujem (ich hodnotiace kritériá sa vzťahují VÝHRADNE k funkčnosti hudby vo filme - čo je nepochybne správne), tentoraz ma ich rozhodnutie naozaj potešilo. Toto dielo je totiž rovnako pozoruhodné ako v kombinácii s filmovým plátnom, tak i pri samostatnom posluchu.

Jeho najväčším plusom je predovšetkým jedinečná originalita. V dnešnej dobe striktne strážených, zaužívaných postupov komponovania filmovej hudby je toto dielko skutočne výnimočným počinom, ťažko porovnateľným s čímkoľvek iným. A to nielen po formálnej, ale i obsahovej stránke. Crouching Tiger neobsahuje žiadne veľkolepé orchestrálne pasáže (s výnimkou jednej, asi 4 sekundovej v 1. tracku) a veľká časť hudby na ňom pôsobí skôr improvizačne. Najvýraznejším elementom sí tu nesmierne precítené sláčiky s obrovským emocionálnym potenciálom, ktorý siaha neraz až do výšin Williamsovho Schindlerovho zoznamu. V týchto momentoch sa tiež dostáva k slovu svetoznámy cellista Yo-Yo Ma, ktorého sme mohli vidieť na tohtoročnom oscarovom pódiu v spoločnosti huslistu Itzhaka Perlmana (ten je okrem iného zodpovedný zhodou okolností i za huslové party v Schindlerovom zozname). Ako celok je CD nádherne pestré a popri osudových a poetických momentoch poníka tiež veselé píšťalové tance, dravé a hrozivé okamihy alebo dynamické â?? a ížasne rytmicky zladené â?? sekvencie sólo bicích (bojové scény). V závere soundtracku sí umiestnené dve verzie príjemnej piesne A Love Before Time, líšiace sa iba anglickou a mandarínskou verziou textu.

Napriek neoddiskutovateľnej náladovej mnohoznačnosti zostáva album dokonale kompaktným celkom - a to predovšetkým vďaka zjednocujícemu nádhernému orientálnemu čaru, vyžarujícemu až nadpozemsky duševný pokoj a rovnováhu. Crouching Tiger, Hidden Dragon je skrátka niečím čo tu ešte nebolo a čo si rozhodne zaslíži vašu pozornosť. Je to nekonvenčný hudobný zážitok, poetický, silne emotívny a s nesmiernym citom skomponovaný výlet do neprebádaných krás orientálneho sveta. Výletom do sveta plného tigrov a drakov...

 
Hudba ****    Album ****    Zvuk ****

 

Booklet

Rozkladací, štvrolistový. Po rozložení z vonkajšej strany pekná montáž farebných fotografií. Z vnítra - hoci iba v čierno bielom - na príjemnom grafickom pozadí podrobný rozpis tvorcov, anglický text piesne A Love Before Time, dve fotografie z filmu a dve s tvorcami (režisér Ang Lee, cellista Yo-Yo Ma, skladateľ Tan Dun a speváčka CoCo Lee). Na "západe" sa predáva soundtrack s odlišným bookletom, obsah CD je však rovnaký.

Související:

Chocolat 
 
Endurance 
 
The Cider House Rules 
 


Artwork copyright (c) 2000 Sony Music Soundtrax, review copyright (c) 2001 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist