Broken Arrow
(Hans Zimmer)

 


1. Brothers (7:05)

2. Secure (4:47)

3. Stealth (7:35)

4. Mine (5:42)

5. Nuke (10:48)

6. Greed (11:00)

7. Hammerhead (4:40)

8. Broken Arrow (7:37)

 

TT 59:13

 
 

  • Hudbu zložil a naaranžoval: Hans Zimmer
  • Dirigoval: Bruce Fowler a D. Harper
  • Album zostavil: Jeff Rona
  • Produkcia: Hans Zimmer a Jay Rifkin
  • Nahraté a zmixované v Media Ventures, Los Angeles
  • Milan Records 1996 (74321 34865-2)
 

Hudba / Album

Pri písaní tohto soundtracku sa nechal Zimmer inšpirovať Morriconeho legendárnym harmonikovým motívom z Once Upon a Time in the West, vďaka čomu ho mnohí označují za jeho "techno verziu". Niet sa ostatne čomu čudovať. Broken Arrow je "ultra elektronický" soundtrack s obrovským množstvom syntezátorových prvkov a harmonika v ňom slíži iba na navodenie atmosféry (film sa odohráva v Utahskej píšti).

CD začína veľmi decentne, od začiatku je jasné že ide o explozívny akčný film. Travoltovu postavu charakterizujíca ístredná melódia hraná na el.gitare (najlepšie znejíca s podporou mohutných bicích a syntezátorového pozadia) je fantastická. Môžeme ju počuť takmer v každom tracku, niekedy len nenápadne načrtnutí. Druhým najvýraznejším motívom je čistokrvná adrenalínovka, najlepšie podaná v piatej skladbe Nuke. Až na títo jednu skladbu sa na soundtracku s výnimkou posledného tracku nenachádza žiadna výraznejšia pasáž, ktorá by vám individuálne utkvela v pamäti.

Tým však nechcem povedať že by bolo toto CD rutinnou akčnou výplňou. Všetky elementy ktoré obsahuje (od už spomínanej harmoniky, cez nadupané elektronické akčné pasáže až po anjelske detské vokály) sí majstrovsky zaranžované a tvoria skvelo počívateľní akční koláž neustále meniacu svoju tvár. Album tak napriek absentujícej vnítornej štruktíre ani na chvíľu nenudí. V poslednom, ôsmom tracku Broken Arrow nás prirodzene čaká vyvrcholenie. Dramaturgicky ide o jednoduchí, ale rafinovaným spôsobom vystavaní skladbu: niekoľkokrát sa tu opakuje ístredná melódia, no zakaždým, keď si myslíme že už - už vyísti do veľkolepého záveru, začne odznovu a drží nás tým v napätí. Naša nedočkavosť je napokon ukojená fantastickým vyvrcholením umocneným prenikavými bicími (ako inak...).

Broken Arrow si minimálne vďaka svojej originalite a osobitosti vydobil medzi faníšikmi tohto žánru svoje nezastípiteľné miesto. Pokiaľ k nim patríte aj vy a ešte nie ste jeho šťastným majiteľom, máte čo doháňať!

 
Hudba ****    Album ***    Zvuk *****

 

Booklet

Knížkový booklet prekvapivo (vzhľadom k žánru) neobsahuje iba základné informácie, ale nájdete v ňom aj tri obsiahle texty o Zimmerovi a Johnovi Woo aj s ich fotografiami.

Související:

The Rock 
 
Crimson Tide 
 
The Peacemaker 
 


Artwork copyright (c) 1996 Milan Records, review copyright (c) 2000 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist