Baby Boy
(David Arnold)

 


1. Waiting... (1:07)

2. Meet Melvin (1:58)

3. Jody's Nightmare (1:17)

4. Talking Commerce (1:03)

5. Juanita (0:53)

6. Home Truths (2:23)

7. Guns and Butter (1:19)

8. I Hate You (2:16)

9. Sweetpea's Yard (2:36)

10. I Wanna Be Saved (3:24)

11. Nasty Girl (2:55)

12. Jody and Yvette (3:10)

13. Let Us Pray (2:21)

14. Jumped (3:49)

15. Rodney Takes The Car (1:06)

16. Drive By (2:10)

17. Finish It (2:35)

18. Melvin Takes The Gun (2:38)

19. Family (1:16)

 

TT 41:06

 
 

  • Hudbu zložil: David Arnold
  • Dirigoval: Nicholas Dodd
  • Orchestrácie: Nicholas Dodd
  • Produkcia: David Arnold
  • Varese Sarabande 2001 (VSD-6280)
 

Hudba / Album

Málokoho nepřekvapilo, že po veleíspěšných megaprodukcích typu ID4, Godzilla či Tomorrow Never Dies se David Arnold upsal malému projektu o problémech dospívání v černošském ghettu. Málokoho také nepřekvapil styl hudby, který k tomuto snímku složil.

Již několikrát Arnold prokázal, že jeho mimořádná síla tkví v kombinaci moderní elektroniky a velkolepého orchestru. U tohoto soundtracku ale nic z toho nepoužil. Hlavním prvkem jsou popové postupy v podání nepříliš početné skupiny - bicí, basa, "kvákající" elektrická kytara, akustická kytara, občasná bonga (film přece vypráví o černoších). Nejdůležitější ale jsou klávesy, a to klasické "hammondky", které nechyběly ve výbavě žádné pop-rockové kapely ze 70.-80. let. Je jich zde opravdu mnoho a u většiny soundtracku bych se nebál použití výrazu "klávesová" hudba. Sice velmi pohodová, ale značně se opakující a navíc bez výraznější melodie.

Výsledný dojem do značné míry zachraňují některé elektronické prvky, které dokáží dodat tomu pohodovému "popíku" určité nálady (jako např. tajemnou či zlověstnou), a také orchestrální pasáže, které obsahují i nějaké příjemné, i když nepříliš výrazné, melodie (většinou romantické), a jsou tak nějak životnější. Nejvíce naopak skřípají jejich vzájemné kombinace (orchestru a popových prvků), a to hlavně v dramatických pasážích. Prostě to spolu nesedí, navíc jde o značně nemelodické skladby, až nepříjemné, ve kterých Arnold použil i ženský nosový zpěv, kterým tomu všemu nasadil korunu (třeba "Jody's Nightmare").

Abych to ale nějak uzavřel, Baby Boy je zajímavým počinem pro fanoušky Davida Arnolda, které potěší jeho naprostá jinakost ve srovnání s ostatními skladatelovými díly. Pro ostatní je zde už pouze po chvíli nezáživná "klávesová" hudba jako ze 70-tých let, obsahující sice několik hezkých pasáží (většinou orchestrálních a většinou romantických či zasněných), ale jinak už nic víc nenabízející.

VanTom

 
Hudba **    Album ***    

 

Booklet

Tentokrát sice nezvykle čtyřlistový, ale informačně stejně chudý jako klasické Varesácké dvojlisty. Vnitřek je celý černobílý a kromě poslední stránky, kde je seznam muzikantů, obsahuje pouze fotky z filmu. Zadní stranu bookletu tvoří barevná filmová fotografie.

Související:

Lake Placid 
 
Die Another Day 
 
Black Hawk Down 
 


Artwork copyright (c) 2001 Columbia Pictures, review copyright (c) 2003 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist