Matrix Reloaded
(Don Davis)

 



CD 1 (49:21)

1. Session - Linkin Park (2:23)

2. This is the New Shit - Marilyn Manson (4:20)

3. Reload - Rob Zombie (4:25)

4. Furious Angels - Rob Dougan (instrumental) (5:29)

5. Lucky You - Deftones (4:08)

6. The Passportal - Team Sleep (2:55)

7. Sleeping Awake - P.O.D. (3:23)

8. Bruises - Unloco (2:36)

9. Calm Like a Bomb - Rage Against the Machine (4:58)

10. Dread Rock - Oakenfold (4:40)

11. Zion - Fluke (4:33)

12. When the World Ends - Dave Matthews (Oakenfold remix) (5:26)




CD 2 (41:31)

1. Main Title - Don Davis (1:30)

2. Trinity Dream - Don Davis (1:56)

3. Teahouse - Juno Reactor/Gocoo (1:04)

4. Chateau - Rob Dougan (3:23)

5. Mona Lisa Overdrive - Juno Reactor/Don Davis (10:08)

6. Burly Brawl - Don Davis/Juno Reactor (5:52)

7. "Matrix Reloaded" Suite - Don Davis (17:35)

 

TT 41:31

 
 

 

Hudba / Album

O prvom CD, pozostávajícom z rockových gitár, vlasatých hláv a medvedieho bručania sa tu z pochopiteľných dôvodov rozpisovať nebudem. Druhé CD však stojí za zmienku. Je totiž inštrumentálnou mixážou filmovej a nefilmovej hudby, z ktorej tá druhá sa o nejakých 50 rokov pravdepodobne taktiež stane filmovou.

To, čo tu na 21 minítach predvádza Don Davis, je prakticky to isté, čo predviedol na soundtracku k prvému filmu: temné monumentálne orchestrálne orgie, znejíce ako epický Elliot Goldenthal (napríklad FINAL FANTASY) ale srdcom a hůbkou mu nesiahajíce ani po penis. Davisova hudba zaznie v kratších prvej a druhej skladbe a napokon v poslednej, 17minutovej suite, ktorá - ako ináč - nemá hlavu ani pätu.

Ďaleko zaujímavejšie, než čo tu predvádza sám Davis, je to, čo tu predvádzají ostatní páni nefilmoví skladatelia samostatne alebo v kombinácii s ním. Pri soundtracku PHONE BOOTH som napísal, že si ho najviac užijí týpci, obľubujíci vyššie bpm a 5hodinové hopsanie medzi štyrmi stenami podzemného technoklubu. Juno Reactor, Gocoo a Rob Duguan evidetne na takomto mieste vyrástli a svoje remeslo ovládají tak dokonale, že Davisove sóla spoľahlivo zatieňují.

Exotické bubienky, podivné džunglové pazvuky ako z PREDATORA 2, spísta elektronických kíziel, technobicie, housové syntezátory a orchester - to sí elementy, s ktorými je vynakladané v skladbách 3 až 6 (cca 20 minít). Typická diskotéková šialenosť prechádza do Davisovým orchestrom podmaľovanej variácie na Davida Arnolda a jeho DIE ANOTHER DAY, a to celé je následované syntetickou podivnosťou akoby zo soundtracku k nejakej akčnej PC gamese. A stále je to neuveriteľné nadupané, energické, hlučné, a čo do prevedenia vrcholne profesionálne.

MATRIX RELOADED Score je divočina, po pustení ktorej v obývačke vám rodičia odtrhní hlavu. Kombinácia techna s orchestrom Dona Davisa predovšetkým v skladbách 5 a 6 znie určite lepšie než Davis samotný a oproti jednotke je zaujímavým krokom vpred. Pokiaľ sa vám páčia elektro-orchestrálne šialenosti typu EVENT HORIZON, RELOADED vás nesklame. Je to slušný adrenalíňák k raňajšej káve pred náročným dňom. Ale pozor, nie je to John Williams ani Rachel Portmanová!

 
Hudba ***    Album **    

 

Booklet

Trojlistový, rozkladací, kompletne farebný. Koláž veľkých a malých fotiek a textíry "zeleného matrixu" (padajíce číslice). Obsahovo veľmi slabé, iba tracklist s podrobným popisom pôvodu každého tracku a aj ten extrémne neprehľadný (rozliaty do celých riadkov, s boldovými názvami skladieb). Papier kriedový, najtenší, aký sa používa. Od takéhoto titulu by som fakt čakal viacej. Priestor pod médiom je priesvitný, s ďalším "zeleným matrixom".

 

Multimediálny bonus

Filmové trailery, dokument o výrobe gamesy "Enter the Matrix" a jedna epizóda animovanej série Animatrix, "Final Flight of the Osiris".

Související:

Die Another Day 
 
The Matrix 
 
The Bourne Identity 
 


Artwork copyright (c) 2003 Warner Bros., review copyright (c) 2003 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist