Steamboy
(Steve Jablonsky)

 


1. Manchester 1866 (5:11)

2. The Chase (5:01)

3. Unexpected Meeting (2:20)

4. Scarlet (1:29)

5. Raid by the airship (2:38)

6. London World Exposition (3:33)

7. The Atelier of Ray (1:41)

8. Crystal Palace Waltz (2:12)

9. Ray's Dilemma (5:36)

10. The Sortie of Scotland Yard (1:46)

11. Fight in the Exposition Ground (3:43)

12. Launch! (5:22)

13. Temptation (3:47)

14. Fly in the Sky (1:06)

15. Two Delusions (4:00)

16. Collapse and Rescue (8:23)

17. Ray's Theme (2:53)

 

TT 61:41

 
 

  • Hudbu složil: Steve Jablonsky
  • Dirigoval: Blake Neely
  • Orchestrace: Bruce L. Fowler, Suzette Moriarty, Walter Fowler, Elizabeth Finch, Ladd McIntosh
  • Produkce: Alan Meyerson, Kei Momose
  • Nahrál: Hollywood Studio Symphony
  • Miya Records 2004 (MICA-0289)
 

Hudba / Album

S dílem Stevea Jablonskyho jste se mohli zde na OSTwebu setkat zatím jen v případě jeho THE ISLAND, který nedopadl tak dobře, jak jsme mnozí doufali. STEAMBOY je už ale něco íplně jiného. Jedná se o melodickou a líbivou hudbu k animovanému filmu - ídajně proslulého - režiséra Katsuhira Otomy.

Jejím základem je velmi libozvučně znějící Hollywood Studio Symphony, trochu netradičně dopněný o exoticky znějící bubínky, dřívka, flétny atd. Ač je to od člena Remote Control Productions (bývalé Media Ventures) trochu neočekávané, syntetizátorové orgie se tentokrát nekonají. V klidnějších a "pohádkovějších" pasážích k nám z CD promlouvá orchestr velmi něžně, v pasážích vypjatějších se více ozývají ostře řezané smyčce a důrazné žestě doplněné perkusemi. Vynalézavost a sound Jablonskyho orchestru nemá nic společného s "typizovanými produkty" a samply, kterými se to tak hemží v tvorbě Trevora Rabina.

Pokud bych už musel přirovnávat, tak spíše k Badeltovu The THE TIME MACHINE. První skladba Manchester 1866 patří k tomu nejlepšímu co jsem od MV zatím slyšel. Pokud bych si měl pomoci přirovnáním, tak stejně jako skladba Professor Alexander Hartdegen z THE TIME MACHINE zde funguje jako ívod do doby, ve které se budeme nacházet. V obou těchto případech je z nich "stáří" cítit. Totéž ovšem neplatí v případě akčních skladeb, kterých je na CD poctivá polovina. Zde už se dočkáme povědomých postupů, které nám o "původu" skladatele už hodně napoví.

Dlouho jsem váhal s hodnocením a nakonec dávám 3 hvězdičky. Musím však poznamenat, že jsou to hodně přísné 3 hvězdičky, ale přeci jen se jedná o spíše standardní dílo nepřinášející nic zásadního. To Vám však nijak nezabrání si ho do sytosti užít neboť se jedná o velmi poctivě odvedenou práci a pokud jste milovníci melodické hudby nejspíše si přidáte ještě jednu hvězdičku (mě to nedovolila přísnost a snaha o objektivitu v rámci tohoto webu :-). Doufám, že jste moji první recenzi na tomto webu ve zdraví přežili a já slibuji, že do příště svůj sloh trochu vypiluji.



TEAM DADDY

 
Hudba ****    Album ***    Zvuk *****

 

Booklet

Booklet CD je vytištěn na kvalitním křídovém papíře, obsahuje tracklist, pár slov od skladatele, několik malých fotek z nahrávání, seznam členů orchestru, obvyklé credits, velký kreslený obrázek na prostřední dvoustraně a velké množství rozsypaného čaje, kterému bohužel nerozumím :-)

Související:

The Island 
 
The Rock 
 
The Time Machine 
 


Artwork copyright (c) 2004 Sony Pictures, review copyright (c) 2005 Tomáš Popelka
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist