Dark City
(Trevor Jones)

 




1. "Sway" (Anita Kelsey) (3:44)

2. "The Information" (Course of Empire) (4:27)

3. "Just a Touch Away" (Echo & The Bunnymen) (5:03)

4. "Dark" (Gary Numan) (4:29)

5. "Sleep Now" (Hughes Hall) (2:02)

6. "The Night Has a Thousand Eyes" (Anita Kelsey) (3:31)




7. Into the City (4:48)

8. No More Mr. Quick (3:25)

9. Emma (3:40)

10. The Strangers are Tuning (3:56)

11. Memories of Shell Beach (4:38)

12. The Wall (1:17)

13. Living an Illusion (2:57)

14. You Have the Power (12:14)

 

TT 60:18

 
 

  • Hudbu zložil: Trevor Jones
  • Dirigoval: Geoff Alexander
  • Orchestrácie: Trevor Jones, Geoff Alexander, Julian Kershaw, Ed Butt,Simon Chamberlain
  • Produkcia: Trevor Jones
  • TVT Soundtrax 1998 (SMACD-810)
 

Hudba / Album

Premárnená príležitosť. Ale ani nie tak preto, lebo prví polovicu DARK CITY zapůňají rockové songy, ale hlavne preto, lebo samostatné Jonesove score síce obsahuje zopár unikátných pasáží, ale ako 36 minítová masa hudby postráda výraznejšiu štruktíru a je "len" zhlukom pôsobivej temnoty.

Divoký, zavíjajíci orchester v Jonesovom podaní je skvelý. Doňho rázne kovové perkusie, škripoty a temná chorálová kulisa v pozadí - Jonesova hudba akoby vypadla z pekla. Miestami sa objaví melanchólia a romantika, no aj tá sa nesie vo film-noirových dimenziách smítku a ponurosti. Atmosferická hudba z iných sfér. Kulisa, pre svoju divokosť nevhodná pre zaspávanie, ale pre absenciu sofistikovanosti bohužiaľ aj pre náročný posluch.

DARK CITY ale aj napriek pokrivkávajícej kostre treba pochváliť za jeden skvost. A to skvost s veľkým S. Dominantou score nie je nejaký klasický motív, ale istá akčná pasáž. Pasáž, ktorá počas tých 36-ich minít zaznie len 3 krát (skladby 7, 12, 14) a zakaždým iba v důžke dvoch až štyroch minít, ale ktorá vás zakaždým dokonale priklincuje do sedadiel a vyrazí vám dych. Jones musel byť vo chvíli písania tejto suity naozaj personifikáciou diabla. Zoberte si to najdivokejšie z CUTTHROAT ISLANDu, dobrodružného ducha vymeňte za hororovo-ponurí temnotu a pridajte hífy kovových perkusií. Príchod Satana v podaní Goldsmithovho THE OMENa stráca na dôveryhodnosti. To Jones zhudobnil príchod Zla tak, ako by naozaj prebehol!

DARK CITY je zpolovice pesničkové a zpolovice orchestrálne album, pričom z orchestrálnej časti je zhruba 10 minít špičkovou adrenalínovkou. Za kípu v regulérnom obchode toto CD moc nestojí. Rozhodne však stojí za bazaroví cenu. Už len kvôli tým desiatim minítam. Pretože tie patria bezpochyby k tomu najlepšiemu od Trevora Jonesa.

 
Hudba ***    Album **    

 

Související:

Aliens 
 
Starship Troopers 
 
Final Fantasy: The Spirits Within 
 


Artwork copyright (c) TVT Soundtrax 1998, review copyright (c) 2002 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist