Unfaithful
(Jan A.P. Kaczmarek)

 


1. At Home (1:36)

2. The Wind (2:21)

3. Video on the Bed (1:20)

4. Braille (1:57)

5. Triangle (3:04)

6. Farwell (1:34)

7. Cold Bathtub (1:46)

8. Discovery (1:08)

9. Sudden Turn (2:48)

10. I Hate Myself (2:52)

11. Unfaithful (2:35)

12. Car Wash (1:30)

13. The Visit (2:18)

14. Unfaithful (piano version) (2:40)

15. The Globe (2:03)

16. The Obsession (2:48)

17. Burning Pictures (4:51)

18. Together (3:01)

19. Silence (1:48)

 

TT 44:03

 
 

  • Hudbu zložil: Jan A.P. Kaczmarek
  • Dirigoval: Michael Nowak
  • Orchestrácie: J. Kaczmarek, Dylan Maulucci, Bruce Babcock
  • Orchester: The Hollywood Studio Symphony
  • Produkcia: Jan A.P. Kaczmarek
  • Varese Sarabande 2002 (VSD-6356)
 

Hudba / Album

Parížska ulica, plná v silnom vetre poletujíceho lístia, benátske pobrežie s burácajícimi vlnami. Jeden človek na ich popredí. Osudová láska, sklamanie, životná križovatka. To vo mne evokuje Kaczmarekova hudba z UNFAITHFUL. Vážny klavír veľmi hlbokých tónov a ešte hlbších, pomalých melódií, sprevádzaný pomalým, smutným orchestrom. To všetko obalené do vangelisovskej, až nad realitou sa vznášajícej poetiky v duchu jeho Horkého mesiaca (BITTER MOON). Do toho miestami zmyselná harmonika alebo rozťahaný, eroticky dychtivý ženský vokál. Melódia je prítomná neustále. Emócie vytekají z reproduktorov. Harmonický, vyrovnaný posluch od prvej do poslednej sekundy.

UNFAITHFUL je nádherný soundtrack. Ak máte radi vyzrelejší zvuk hudby, komornej a zároveň vznešenej, prídete si na svoje. V Kaczmarekovom diele je cítiť všetko. Má atmosféru erotična, veľmi silný náboj osudovosti, cítiť z nej výčitky, vášeň, lásku, tragédiu. Z hudby vanie európsky feeling Morriconeho a Vangelisovej školy a je na kilometre vzdialená čomukoľvek z typickej hollywoodskej produkcie. Na jednom mieste tu tým pádom máme originalitu, melodickosť, silní atmosféru i širokí plejádu emócií. Bravo!

Vzhľadom k tomu, že motívy sa dokola opakují a forma ich podania je pozmeňovaná len v detailoch, důžka CD je akurátna. Keby bol album dlhší, mohlo by trpieť "barryovským syndrómom". Skladby totiž nasledují v chronologickom poradí a na kompilátorské vyhrávanie sa s ich vhodnejším usporiadavaním tu nezostáva miesto. Na druhí stranu to však vzhľadom k spomínaným, minimálnym zmenám v aranžmá stále sa opakujícich melódií, vôbec nevadí. Album totiž nemá žiadny vnítorný dej. V kontexte s tým mi akurát výta hlavou, prečo sa k ístrednému motívu v jeho najčistejšej podobe (a pod príznačným názvom Unfaithful), nedostávame ani na začiatku CD ani v jeho závere, ale zrovna pri čísle 11. Žeby predsa len kísok kompilátorskej iniciatívy a snahy prísť s tým najlepším na mieste, kde by mohli hroziť náznaky miernej monotónnosť? Alebo žeby aj vo filme zaznel ístredný motív až v polovici filmu?

Ale to je nepodstatné. UNFAITHFUL sa pre mňa osobne stal VEľKÝM prekvapením. Je to veľmi smutná hudba, disponujíca silne vábivými a hypnotickými íčinkami. Ak ste senzitívnejší typ a radi sa masochisticky utápate v emóciách smítku, osudovosti a melanchólie, vo chvíľach osamelosti a upršaného počasia sa pre vás tento soundtrack môže stať novým životným poznaním. Choďte do toho!

 
Hudba ****    Album ***    

 

Booklet

Ĺ tvorlistová knížka s čierno-bielymi obrázkami z filmu a sympatickým výpisom všetkých členov The Hollywood Studio Symphony (huslisti, violisti, cellisti, basisti, flautisti, klarinetisti atď.).

Související:

Basic Instinct 
 
Angela's Ashes 
 
More Music from Gladiator 
 


Artwork copyright (c) 2002 Twentieth Century Fox Film Corporation, review copyright (c) 2002 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist