The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
(Howard Shore)

 


1. The Prophecy (3:54)

2. Concerning Hobbits (2:55)

3. The Shadow Of The Past (3:33)

4. The Treason Of Isengard (4:01)

5. The Black Rider (2:48)

6. At The Sign Of The Prancing Pony (3:14)

7. A Knife In The Dark (3:34)

8. Flight To The Ford (4:15)

9. Many Meetings (3:05)

10. The Council of Elrond (3:49)
Featuring "Aníron (theme for Aragorn and Arwen)", composed & performed by Enya

11. The Ring Goes South (2:03)

12. A Journey In The Dark (4:20)

13. The Bridge Of Khazad Dum (5:57)

14. Lothlorien (4:34)

15. The Great River (2:43)

16. Amon Hen (5:02)

17. The Breaking Of The Fellowship (7:21)

18. "May It Be" (4:16)
Composed & performed by Enya

 

TT 71:24

 
 

  • Hudbu zložil: Howard Shore
  • Dirigoval: Howard Shore
  • Orchestrácie: Howard Shore
  • Produkcia: Howard Shore a Suzana Peric
  • Nahraté v Colosseum, Watford; Air Lyndhurst, London; Abbey Road Studios, London a Town Hall, Wellington, NZ
  • Reprise Records 2001 (9362-48110-2)
 

Hudba / Album

Studený pot pesimizmu ma zalial vo chvíli, keď som sa dozvedel, že hudbu k jednému z najväčších filmových dobrodružstiev začiatku nového storočia bude skladať Howard Shore. Skladateľ, ktorého 80% filmografie predstavují nemelodické, minimalistické depresárne, použiteľné výhradne ako atmosferické (poväčšine thrillerové) sprievody k filmovým obrázkom. A tento skladateľ mal skomponovať monumentálnu výpravní orchestrálnu kulisu s motivickou prepracovanosťou, nevyhnutnou pre charakterizáciu postáv a čeladí Tolkienovského sveta Stredozeme... Ako sa so svojou ílohou vysporiadal? Howard Shore zložil hudbu, ktorá je dokonale monumentálna a výpravná a ktorá tiež nepostráda natoľko chytľavé motívy, že máte pocit, akoby ste ich už odniekiaľ poznali.

Všade prítomné mohutné chorály a conanovské výpravné pasáže s dunivými nárazmi perkusií (At the Sign of the Prancing Pony, A Knife in the Dark, Amon Hen) - to sí dva hlavné elementy, ktoré vám uviaznu v pamäti ako najcharakteristickejšie črty tohto soundtracku. Ich energické vyznenie v osídlach gigantického London Philharmonic orchestra je naozaj íchvatné. Formálne zafarbenie hudby je výrazne temnejšieho, "goldenthalovského" charakteru, pričom Shorov obdiv Goldenthalovho štýlu sa dá jasne vycítiť tiež v niektorých konkrétnych pasážach (vokály v A Knife in the Dark v štýle Goldieho "agnus dei" alebo pribrzdenie rozbehnutého orchestra dizharmonickými trubkami v 8. skladbe Fligt to the Ford).

Do masy monumentálnych orchestrálnych orgií je občas zakomponovaný jeden z motívov, ktorý predstavuje buď hrdinské vyvrcholenie veľkolepej akcie (The Bridge of Khazad Dum), alebo príjemné oddychové uvolnenie po divokej bírke. Toto uvolňovanie napätia je nám však - rovnako ako aj spríjemňovanie posluchu chytľavými motívmi - servírované dosť poskromne, čím je iba umocňovaný jeho význam. Plní dve veľmi dôležité ílohy: V prvom rade slíži ako oddychová pauza pre poslucháčove uši (občas padne naozaj vhod!) a v druhom dodáva mase temnej orchestrálnej kulisy rozmer poetickosti a svet hrôzy osvetluje nádychom rozprávkovej fantasy.

S pojmom "rozprávka" však treba v tomto prípade zaobchádzať opatrne - klasických okamihov radosti a šťastia budete totiž poctivo ušetrení. Jedinou skladbou, ktorá sa dá označiť za veselí, je hneď druhá, roztomilá Concerning Hobbits, v ktorej nám je s komickým nádychom predstavované najsympatickejšie plemeno Tolkienovskej Stredozeme, hobiti. Zvyšok "svetlejšej" hudby už pozostáva skôr z poetickej síhry početného sláčikového orchestra s píšťalou, detskými zbormi, alebo... vokálmi Enye. Jej zaangažovanie sa síce na jednu stranu dá označiť za čisto komerčný ťah a všetci milovníci Tolkiena ako kultu s veľkým "K" budí v rozpakoch, no z hľadiska funkčnosti v hudbe sa jej prítomnosti nedá vôbec nič vytkníť. Síhra jej vokálov s orchestrom je dokonalá a spomínaná poetickosť hudby dostáva najväčšieho rozmeru práve vďaka nej. Z CD zaznie dva razy. Prvý krát v desiatej skladbe, kde predstaví svoj romantický motív Aníron (Theme for Aragorn and Arwen) a druhý krát v jej čisto autorskom, posledom tracku May it Be.

Pokiaľ sa dá Shoreho SPOLOČENSTVU PRSTEŇA niečo vytkníť, je to v prvom rade jeho formálna konzervatívnosť. V jeho hudbe totiž nenájdete žiadne inovatívne prvky a tento soundtrack nie je vôbec ničím originálny, prevratný ani výnimočný (čo Goldenthalov Final Fantasy rozhodne je). No a za druhé je to tiež fakt, že Shore mohol predsa len trochu viacej vyťažiť z motívov, ktoré by posluch spravili trochu pestrejším (viz. Williamsova prvá epizóda Star Wars). Táto výtka však do značnej miery pramení z mojej poslucháčskej pohodlnosti a pokiaľ vám vyhovuje posluch, pri ktorom vám nie je servírované všetko z tácky priamo do íst, s kľudom ju ignorujte.

Shoreho SPOLOČENSTVO PRSTEŇA síce nie je tak pestré, ako by mohlo byť a ani neprináša do vôd filmovej hudby nič nové, no zároveň sa na nič nehrá a v ambíciách, ktoré si stavia, nezlyháva ani v jednom bode. Je to prvotriedna filmová hudba, ktorej nechýba ani veľkofilmová bombastičnosť a dravosť, ani poetika a duchovné vnítro. A tiež je to hudba, ktorá sa vyznačuje veľmi bohatou orchestrálnou prepracovanosťou, svedčiacou o mimoriadnej vyzretosti a obrovskej profesionalite jej autora.

 
Hudba ****    Album *****    Zvuk ****

 

Booklet

Nedať si záležať na tomto booklete, asi by v grafickom oddelení Reprise Records došlo k menším personálnom zmenám. A tak si dotyčné osoby DALI záležať. Rozkladací, 5 listový, kompletne farebný. Množstvo menších i väčších fotografií z filmu, jedna "poetická" fotka Enye a jedna s režisérom Jacksonom a Howardom Shorom v pracovnom nasadení v štídiu. Okrem klasických filmových titulkov a poďakovania asi tristo osobám sí tu tiež komentáre Jacksona a Shora a texty všetkých spievaných pasáží (samozrejme vrátane tých od Enye). Priestor pod médiom je priesvitný, s peknou mapkou Stredozeme. Za zmienku ešte stojí, že v obchodoch nájdete tento soundtrack s niekoľkými odlišnými bookletmi, na ktorých bude zakaždým iná postava filmu. Vedzte však, že ide iba o zberateľské kartičky vložené do obalov a všetky booklety samé o sebe vyzerají tak, ako ten na tejto stránke.

 

Multimediálny bonus

Po zasunutí média do CD-ROM-u sa vám otvorí webový prehliadač a po zadaní vašej e-mailovej adresy budete spojení i istou stránku. Na nej si budete môcť pozrieť interview s Enyou (Quick Time), stiahnuť si dva jej desktopy a nejaké zberateľské "trading cards", outlookoví šablónu pre písanie mailov v "ížasnom" LOTR dizajnovom balení a zopár ďalších prkotiniek. V zásade nič, čo by nejakým spôsobom spestrilo vaše všedné pobývanie na tomto svete.

Související:

Stargate 
 
Crouching Tiger, Hidden Dragon 
 
Final Fantasy: The Spirits Within 
 


Artwork copyright (c) 2001 New Line Productions, Inc.; review copyright (c) 2001 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist