Independence Day
(David Arnold)

 


1. 1969-We Came in Peace (2:04)

2. S.E.T.I.-Radio Signal (1:52)

3. The Darkest Day (4:13)

4. Canceled Leave (1:45)

5. Eavcuation (5:47)

6. Fire Storm (1:23)

7. Atermath (3:35)

8. Base Attack (6:11)

9. El Toro Destroyed (1:30)

10. International Code (1:32)

11. The President's Speach (3:10)

12. The Day We Fight Back (4:58)

13. Jolly Roger (3:15)

14. End Titles (9:08)

 

TT 50:33

 
 

  • Hudbu zložil: David Arnold
  • Dirigoval: Nicholas Dodd
  • Orchestrácie: Nicholas Dodd
  • Produkcia: David Arnold
  • Nahrané v Sony Scoring, Todd AO a Signet Sound Studios
  • BMG Music/RCA Victor 1996 (09026 68564 2)
 

Hudba / Album

Pri počívaní tohto hybridu mi v hlave zakaždým výta jedna a tá istá otázká: Kam sa podela energia a tvorcovská kreatívnosť Davida Arnolda, ktorí tak nádherne počuť v jeho predchádzajícej Stargate? Že by po jej enormnom íspechu stípla Arnoldovi do hlavy sláva na toľko, že mu v nej už na nič iné neostalo miesto ?

Independence Day neponíka s výnimkou heroického ístredného motívu vôbec nič, čo by stálo za opakovaný posluch. CD je plné nafíkaného, hlučného a bezduchého akčného balastu, ktorý je miestami až otravný. To, ako tu Arnold vykráda svoje predchádzajíce dielo je skutočne zarážajíce. Tracky ako Fire Storm, Aftermath alebo The Day We Fight Back sí len nechutnými kópiami svojich predchodcov. Motívy, ktoré tu nájdete sí neoriginálne a navyše veľmi slabo spracované. Proti sebe išiel Arnold aj tým, že už spomínanému výbornému ístrednému motívu nevenoval väčší priestor. Počas celého CD zaznie iba pár krát a aj to iba v náznakoch. Jediným trackom, kde sa konečne ukáže v celej svojej kráse je záverečný, deväťminítový End Titles, ktorý otvára aj uzatvára. Ako celok však nieje ani táto skladba dostatočne uspokojujíca, pretože zvyšných zhruba 5 minít z nej je iba ďalšou zmesou nezáživnej hudby (vrátane priemerného, druhého najhlavnejšieho motívu). Poslucháčova tížba po klasickom troj - štvorminítovom tracku s obsahom samostatnej "main theme" sa tak vôbec nenaplní. :(

Tento soundtrack pôsobí popri Stagate iba ako jej nevydarená, čierno-biela kópia. Po formálnej stránke je to síce identický typ hudby, po všetkých ostatných jej ale nesiaha ani po členky.

 
Hudba **    Album ***    Zvuk ****

 

Booklet

Komplet farebný. Základné info, päť fotografií z filmu a nudný preslov producenta Deana Devlina, z ktorého je cítiť že nemal moc o čom písať (v porovnaní s jeho preslovom k Stargate).

Související:

Stargate 
 
Final Fantasy: The Spirits Within 
 
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 
 


Artwork copyright (c) 1996 BMG Music, review copyright (c) 2000 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist