The Fifth Element
(Eric Serra)

 


1. Little Light of Love (4:51)
Written and performed by Eric Serra

2. Mondoshawan (4:01)

3. Timecrash (1:50)

4. Korben Dallas (1:44)

5. Koolen (0:55)

6. Akta (1:51)

7. Leeloo (4:56)

8. Five Millenia Later (3:13)

9. Plavalaguna (1:48)

10. Ruby Rap (1:56)

11. Heat (2:56)

12. Badaboom (1:13)

13. Mangolores (1:08)

14. Lucia Di Lammermoor (3:11)
Performed by Inva Mulla Tchako, words by S.Cammarano, music by G.Donizetti

15. The Diva Dance (1:33)
Performed by Inva Mulla Tchako, written and produced by Eric Serra

16. Leeloominai (1:42)

17. A Bomb In The Hotel (2:15)

18. Mina Hinoo (0:55)

19. No Cash No Trash (1:06)

20. Radiowaves (2:32)

21. Human Nature (2:03)

22. Pictures of War (1:20)

23. Lakta Ligunai (4:14)

24. Protect Life (2:33)

25. Little Light of Love (End Titles Version) (3:33)

26. Aknot! Wot! (Bonus Track) (3:35)

 

TT 62:54

 
 

  • Hudbu zložil: Eric Serra
  • Dirigoval: Eric Serra
  • Orchestrácie: Eric Serra, Hubert Bougis
  • Produkcia: Eric Serra
  • Virgin Records 1997 (7243 8 44399 2 7)
 

Hudba / Album

Písať o Serrovej hudbe nie je práve malina. Tento Francíz, dvorný skladateľ režiséra Luca Bessona, si nepotrpí na konvenčné hudobné postupy a jeho tvorba je dosť zvláštnym mixom orchestru, elektroniky, popového, až disko štýlu a najrôznejších samoíčelných efektových doplnkov. S motívmi sa príliš netrápi a zameriava sa v prvom rade na čo najpítavejšie momentálne podfarbenie filmových obrázkov. Z týchto dôvodov nie je príliš obľíbený ani medzi soundtrackovými faníšikmi a svojich obdivovateľov nachádza skôr u rôznych undergroundových šialencov, ulietavajícich na ambiente, techne a podobných elektronických podivnostiach.

THE FIFTH ELEMENT je predovšetkým vďaka kultovému renomé filmu jeho najznámejším a najrozšírenejším soundtrackom a vďaka pestrosti ktorou oplýva, je tiež aj jedným z tých lepších. Pestrosť je ostatne jeho jednoznačne najsilnejšou stránkou. Toľko nálad a formálne odlišných štýlov hudby na jednom soundtracku sa skutočne len tak nevidí. Nájdete tu všetko možné od podivných, krátkych a nikam nevedícich syntezátorových vsuviek, cez šialené disko skladby (s ítržkami filmových dialógov), ívodní (a tiež závereční) spievaní popoví pesničku Little Light of Love, krásnu operetní áriu Lucia Di Lammermoor až po klasicky koncipované, dojímavé (romantické aj osudové) orchestrálne pasáže. Výsledný guláš, ktorý z týchto (a ďalších) na prvý pohľad nezľíčiteľných žánrov vzniká, je tak gulášom toho najhrubšieho predstaviteľného zrna (nehovoriac o tom, že na celom albume nenájdete jediný výraznejší motív). Prečo potom to nadštandardné hodnotenie? To je veľmi trefná otázka, ktorá vám musí výtať hlavou hlavne pokiaľ vám je známe, ako si potrpím na albumoví kompaktnosť a motivační prepracovanosť. Áno, tento soundtrack je aj pre mňa doslova fenoménom, pretože napriek tomu že je stelesnením všetkého čím opovrhujem, stále ho považujem za lepší, než hocktorý iný gulášovitý zlepenec.

THE FIFTH ELEMENT má v sebe totiž niečo "serrovské", čo ho načisto vyraďuje zo stáda tvorby hollywoodskych skladateľov a nedovoľuje mi pri jeho hodnotení použiť bežne zaužívané kritériá. Napriek tomu že (s výnimkou spomínanej operetnej árie) na ňom nie je ani jedna skladba, ktorej by som dal individuálne vyššie ako troj-hviezdičkové hodnotenie, ani na sekundu sa pri jeho posluchu nenudím. Jeho obsah totiž prichádza stále s novými a íplne iným smerom sa uberajícimi prvkami, čo dôkladne udržuje moju pozornosť od prvej až do poslednej sekundy. Spomínaná žánrová a emocionálna rozorvanosť je umiernená zvláštnou futuristickou formou, vytváranou najrôznejšími elektronickými prvkami. A výsledok je tak nakoniec pozoruhodným, ítržkovitým mixom emócií a oddychových â?śhopsačiekâ?ť, ktorému nechýba zvláštne, zjednocujíce, ťažko definovateľné a napodobiteľné čaro.

THE FIFTH ELEMENT je skrátka VEľMI nekonvenčný a DOSť uletený futuristický hudobný zážitok, ktorý íspešne ťaží z toho, čomu sa iní skladatelia vyhýbají. Nebojí sa byť "nič nehovoriacim", žiadne postavy nevykresľujícim a so žiadnymi motívmi nepracujícim dielom a s chuťou sa vyžíva vo svojej jednoduchosti a priamočiarej zábavnosti. Je to rebel medzi soundtrackmi, ktorý si ide hrdo svojou vlastnou cestičkou. A to nie preto, lebo by po tých vyšľapaných chodiť nevládal, ale preto, lebo po nich chodiť nechce. Rovnako, ako jeho excentrický tvorca, od ktorého sa v budícnosti ešte určite dočkáme nejedného prekvapenia.

P.S. CD obsahuje tiež interaktívne materiály, medzi ktorými nájdete interview s Lucom Bessonom, krátky dokument z nakrícania a zopár scén z filmu.

 
Hudba ***    Album ***    Zvuk *****

 

Booklet

Rozkladací, štvorlistový, z tvrdého papiera a kompletne farebný. 5 malých fotografií z filmu, fotky Serru a Bessona s ich filmografiami, výpis tvorcov soundtracku a dlhý filmový slogan.

Související:

12 Monkeys 
 
The Matrix 
 
Planet of the Apes 
 


Artwork copyright (c) 1997 Gaumont, review copyright (c) 2001 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist