Stargate: Continuum
(Joel Goldsmith)

 


1. A Day At SGC (3:39)

2. The List (1:18)

3. Murderer of
Untold Millions (1:44)

4. The Achilles Commandered (1:20)

5. The Last of
the System Lords (6:27)

6. For The Good Of Others (0:51)

7. The Sinking
of the Achilles (0:42)

8. Endless Horizons (2:05)

9. Breaking The Ice (2:10)

10. New Identities (2:25)

11. Ba'al Divided (0:52)

12. Bring A God To Tears (1:18)

13. Daniel's Book (1:29)

14. Al'Kesh Invasion (0:52)

15. Photograph (0:48)

16. Apophis (3:42)

17. The Armada (1:22)

18. Quetesh Takes Over (3:05)

19. Battle Over The Ocean (2:18)

20. The Machine (1:50)

21. Fall Of The Heroes (2:33)

22. End Of The Reign (2:23)

23. The Extraction (2:04)

24. O'Neill Buys Lunch /
End Title Reprise (4:46)

 

TT 52:03

 
 

  • Hudbu složil: Joel Goldsmith
  • Dodatečná hudba: Neal Acree
  • Dirigoval: Sir Hillary Grogsweed
  • Orchestrace: Sir Hillary Grogsweed
  • Nahrála: Northwest Sinfonia
  • Nahráno v St. Thomas Chapel at Bastyr University, Seattle
  • Produkce: Joel Goldsmith
  • FreeClyde Music 2008 (FCM CD 004)
 

Hudba / Album

Druhé filmové pokračování nesmírně populárního sci-fi HVĚZDNÁ BRÁNA s podtitulem NÁVRAT nakonec nešlo do kin, ale rovnou na DVD nosiče. Samotný Návrat však svému názvu dostál. Návrat je tu ke starým kořenům seriálu, k prvním osmi sezónám, kdy SG-1 bojovala se zlými a po moci toužícími Goau´ldy. Producent a režisér v jedné osobě Martin Wood (režíroval 46 epizod seriálu) natočil film s průměrnou zápletkou, recyklující několik výborných epizod (Lost City, 2010, Window of Opportunity). SG-1 s generálem O´Neillem (Richard Dean Anderson) je svědkem ceremonie vyjmutí symbionta z posledního ze série klonů lstivého Vládce soustavy Goa´ulda Baala (charizmatický Cliff Simon). Ten si však přichystal pro Zemi nepříjemné pokračování s časovou smyčkou, kdy v minulosti změní časovou osu (hvězdná brána nikdy nebyla nalezena) a po ovládnutí ostatních goau´ldských dominií se chystá zotročit Zemi. Co si však zasluhuje pochvalu, je nadmíru nostalgický, odlehčený feeling (vracejí se staří známí Goa´uldi jako Apophis, Nirrti, Yu, Cronos, Ra? či důstojníci letectva- major Davis, generál Hammond a také známá rasa Tok´rů apod.) a kupa povedených hlášek. Ke složení hudby byl opět najat lety osvědčený skladatel Joel Goldsmith a stejně jako v případě ARCHY PRAVDY bylo výsledné 53-minutové score nahráno orchestrem Northwest Sinfonia v kanadském Seattlu. Hudba Joela Goldsmithe byla v kontextu jak seriálu, tak následujících filmových pokračování vždy kvalitní a neselhávající. Nejinak je tomu v případě recenzovaného alba NÁVRAT.

Goldsmith se vrací ke stylu svých předchozích kompozic pro HVĚZDNOU BRÁNU, výsledná kompozice NÁVRAT tedy není rozmáchlá a monumentální jako ARCHA PRAVDY také se zde nevyskytují etnické elementy. Hudba je zde až na výjimky podřízena obrazu, ovšem ve srovnání s ARCHOU je rozvernější a nese se o poznání v pohodovějším a odlehčenějším duchu. Veškerá tíha orchestru spočívá na bedrech žesťové sekce, která zde odvádí maximum. Album začíná krátkým vstupem glockenspielu ve skladbě A Day In SGC, kdy je ústřední Arnoldovo téma použito zpočátku v náznaku a posléze v čase 1:21 zaznívá v plné síle. Příjemně oddechově tu působí trubky a lesní rohy, které podbarvují úvodní vtipnou sekvenci, která trefně mapuje práci v SGC. Velmi povedené je tu kratičké téma skládající se ze tří tónů pro NÁVRAT hrané žesťovou sekcí (čas 0:16-0:27). Toto téma je dále rozvinuto v militatně, až progresivně znějící Breaking The Ice (v čase cca 1:03 až do konce tracku) v podání lesních rohů. Výše zmíněné skladby se řadí k tomu nejlepšímu, co CD nabízí.

JG složil pro NÁVRAT dvě nová témata. Tím prvním je démonické téma Vládce soustavy Baala, které je rozeseto na albu v mnoha variacích. Není však tak zcela nové. Fanoušci si jistě vzpomenou na díl Abbys z šesté série, kdy plukovníka O´Neilla držel v zajetí samotný Baal a několikrát jej umučil k smrti, aby mu vyzradil tajemství Tok´rů (jen proto, aby byl znovu oživen v sarkofágu). JG složil působivé Baalovo téma, které mělo vyjadřovat jeho krutost a zlobu. V NÁVRATU tématu dostalo mírné úpravy. Ve své působivosti si nic nezadá se slavným motivem Císaře Palpatina/Dartha Sidiouse ze STAR WARS či Arnoldovým tématem Vládce Ra. Ve své struktuře je mu velice podobné - téma je tu nejčastěji zastoupeno nižšími smyčci, příležitostnými klávesy a mrazivými sbory v pozadí, které Baalovi dodávají nádech éteričnosti. Poprvé zaznívá v náznaku v A Day in SGC v čase 2:57 (tahem sóla violoncella). Baalovo téma se dočká na albu mnoha četných variací, a to v: The Achilles Commandered, The Last of System Lords (opět sólo violoncella v čase 0:50), Bring A God To Tears a End Of The Reign.

Nejmonumentálnějšího vyznění se mu dostává v tracích Apophis a Quetesh Takes Over. V těchto skladbách Goldsmith naplno využívá síly orchestru a mužského pěveckého sboru v plné parádě (zde využívá také sólo mužský vokál). Goldsmith však dále napsal nové téma pro Baalovy zlé činy, jichž se dopustil v minulosti. Tím nejoriginálnějším prvkem na albu jsou sekvence, doprovázející vyjmutí Baalova symbionta (The List, Extraction). JG se zde zjevně inspiroval KRÁLOVSTVÍM NEBESKÝM či skladbou Richarda Harveyho Kyrie For Magdalene z ŠIFRY MISTRA LEONARDA. Sází zde na zpěv mužského pěveckého sboru, který má ceremoniální, až náboženský charakter. Tento motiv je dále efektivně použit v The Murder Of Untold Millions(kde sbory mručí v pozadí).

Tím druhým tématem je motiv pro SG-1, která je při příchodu do reality neznající hvězdnou bránu nucena žít několik let odděleně a v ústraní. Poprvé je téma naznačeno v kratičké For The Good Of Others (podbarvuje Danielovo sebeobětování), kde má hlavní úlohu klarinet a vyšší smyčce. Téma je patřičně chytlavé, emotivní a překvapí až elegickým nádechem. Z nástrojového spektra zde převládá dechová sekce (klarinet, hoboj, flétna), dále jí sekundují smyčce. Téma je rozvíjeno v Endless Horizont, New Identities (při nepozorném poslechu může přivodit až depresivní náladu), Daniel´s Book a Photograph (zde má hlavní slovo melancholický klavír). Ovšem emotivního vrcholu skladatel dosahuje až ve vynikající Fall Of The Heroes, která svými emocemi připomene nedostižnou Williamsovu Anakin´s Betryal (použita pro podbarvení sugestivní scény čistky Jedi). JG pro tuto skladbu složil elegické téma pro smrt hrdinů SG-1. Jedná se o jeden z vrcholů alba, na který se jen tak nezapomene.

Vrací se zde také proslulé téma Goa´uldů, kde prim hrají rytmické tahy vysoce položených houslí, žesťů a mohutné bicí. Najdeme jej v The Last Of System Lords (čas 3:20), Apophis (kde se vzájemně prolíná s motivem Baala), Quetesh Takes Over či End Of The Reign. Překvapivý je výskyt ďábelského, ?powerful? motivu někdejšího Vládce soustavy Anubise (Bring A God To Tears v čase 0:33), který záhy vystřídán Baalovým motivem. Za zmínku stojí působivé sekvence, kdy obrovská flotila Vládců soustavy útočí na Zemi (Baal´s Divided, The Armada, Quetesh Takes Over), kde skladatel sází na disharmonii orchestru a ?štěkající? sbory ala ARCHA PRAVDY. V akčních skladbách tu dosahuje JG vrcholu a schová do kapsy místy krkolomnou akci v ARŠE. Z akčních skladeb tu stojí za zmínku svižná The Achilles Commandered, The Last Of Systém Lords až heroická Battle Over The Ocean (vrchol alba) a End Of The Reign. Za zmínku dále stojí tajemná The Time Machine, která svými tajuplnými sbory připomene kompozice k filmům JÁ, ROBOT nebo VIKINGOVÉ. V poslední čtvrtině se dočkáme solidního akčního nástupu v podobě militantních perkusí, který však skončí dříve, než se mohl rozvinout. Z vedlejších motivů tu stojí za zmínku Teal´covo téma z ARCHY PRAVDY (The Time Machine v čase 1:10-1:17), vojenské /Mitchellovo téma v podání trubek na konci End Of The Reign a O´Neill Byes Lunch/End Title v čase 0:22, či téma Valy v podání sóla lesního rohu (The Extraction - 1:35).

HVĚZDNÁ BRÁNA: NÁVRAT je důstojným hudebním završením celého seriálu jako takového. Paleta témat je pestrá, akce se povedla na výbornou a neustálá melodičnost, výpravnost a celkový optimistický feeling zcela jistě zaujme i ty, co soundtracky běžně neposlouchají. JG tu potvrzuje, že je stále jedním z nejlepších skladatelů současnosti. NÁVRAT je jedním z nejlepších Goldsmithových děl a pro fanouška fenoménu HVĚZDNÉ BRÁNY povinnost. Kruh je uzavřen. Takhle se nezbývá než těšit do příštího roku zřejmě na poslední přírůstek JG k univerzu HVĚZDNÉ BRÁNY - a to hudbě k závěrečnému filmu spin off STARGATE ATLANTIS.


VAMP

 
Hudba *****    Album ****    Zvuk ****

 

Booklet

Dvanáctistránkový, hezky graficky navržený s mnoha obrázky z filmu či z natáčení na place. Své slovo tu na několik stran postupně dostane režisér Martin Wood, producent Robert C. Cooper a scénárista Brad Wright, kteří se s fanoušky podělí o několik zajímavých historek z natáčení a srší přitom vtipem. Joel Goldsmith dostane prostor na posledních třech stránkách, kde se rozpovídá o tom, jak začala jeho kariéra hudebního skladatele. Zajímavé, leč mohlo toho být více. Shrnuto a podtrženo, booklet si zasluhuje absolutorium jak díky atraktivní grafické podobě, tak i zajímavým obsahem.

Související:

Stargate 
 
Stargate: Ark of Truth 
 
Star Trek II: The Wrath of Khan 
 


Artwork copyright (c) 2008 Metro-Goldwyn-Mayer, review copyright (c) 2008 Ladislav Vaverka
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist