Into the West
(Geoff Zanelli)

 


1. Into The West (1:38)

2. A Thriving Nation (0:57)

3. Buffalo Jump, How White Feather
Bacame Loved By Buffalo (3:15)

4. Thunderheart Woman's
Rescue (2:08)

5. The Sun Dance (2:40)

6. Crossing The River (1:22)

7. Leaving Jacob Behind (1:57)

8. Manifest Destiny (2:50)

9. Lakota, Reunited (1:53)

10. Gold Fever (2:24)

11. Gatherin Of Nations,
The Treaty Of Fort Laramie (2:11)

12. Quantrill's Raiders At
Lawrence, Kansas (4:38)

13. Photographing Black
Kettle's Camp (1:18)

14. The Sand Creek
Massacre (3:29)

15. Ghost Dance At The
Paiute Reservation (3:13)

16. The Wounded Knee
Massacre (4:21)

17. The Tribes Move On (1:24)

 

TT 41:38

 
 

  • Hudbu složil: Geoff Zanelli
  • Dodatečná hudba: Blake Neely, Bobby Tahouri
  • Dirigoval: Allan Wilson
  • Orchestrace: Bruce Fowler, Walt Fowler
  • Nahráno v Gerome records
  • Produkce: Geoff Zanelli
  • Redline Entertainment 2005 (-PROMO-)
 

Hudba / Album

V roce 2005 vznikla výborná šestidílná minisérie z období amerického západu druhé poloviny devatenáctého století z producentské dílny Stevena Spielberga. Minisérie sklízela pochvaly jak diváků, tak kritiků. INTO THE WEST sklidil několik prestižních ocenění, z nichž zmíníme cenu Emmy v kategorii "Outstanding Music Composition for a Miniseries", kterou po zásluze získal Geoff Zanelli.

Zanelli má mnoho cenných zkušeností během asi 10 let, kdy se podílel na většině kompozic Hanse Zimmera - jeho jméno bylo zapsáno v kolonce "additonal music by". INTO THE WEST je pestrou paleta melodických postupů ve stylu jeho chlebodárců. Score se může chlubit dvěma odlišnými styly. Ten první patří bělochům, osidlujícím území na americkém západě. INTO THE WEST balancuje na hranici žánrů country/folku (v tomto žánr předvedl solidní řemeslo Greg Edmonson ve svém FIREFLY) - z orchestračního spektra jsou zde výrazné "grass" housle, cella, akustická kytara a žestě. Druhá tvář soundtracku je ryze etnická a zajímavější - Zanelli zde užívá flétny, bubny, perkuse na pozadí tradiční "zimmerovské" elektroniky, která tentokrát není příliš výrazná a nepůsobí rušivě. Co dělá INTO THE WEST zajímavějším a pestřejším albem, je příležitostný výskyt vokální složky a četných dechů, které podbarvují indiánské obyvatelstvo (Into The West, The Sun Dance, Manifest Of Destiny, Tribes Move On a dává připomenout na Jonesův klenot THE LAST OF THE MOHICANS.

Album začíná skvělou úvodní znělkou série, která je zahrnutá v prvním tracku- Into the West. Je nám představen ústřední motiv- chytlavé téma, podbarvené ženským vokálem, perkusemi a především výraznou dechovou sekcí (flétny a píšťaly). Hlavní téma je užíváno ve většině skladeb, je hrdinské, energické a nepostrádá jistou dávku testosteronu. Nejvýrazněji je téma využito v akčním tracku, které je vrcholem krátkého alba- Bufalo Jump / How Loved Father Become Loved By Bufalo (podbarvuje vynikající sekvenci lovu bizonů). Ze začátku je téma nenápadné, vygraduje však v čase cca 1:08 do monumentálnějších rozměrů (výrazná žesťová a smyčcová sekce). Za zmínku stojí je etnická Manifest Of Destiny. Z dalších akčních skladeb, které nepřekonávají typický standard MV, můžeme jmenovat The Sand Creek Masacre či Wounded Knee Masaccre.

INTO THE WEST sice není nijak objevným soundtrackem a originalitou neoplývá, nicméně se jedná převážně díky zajímavým etnickým prvkům (vokální složka, perkuse) o stravitelné dílko s několika vrcholy (Into The West, Bufalo Jump / How Loved Father Become Loved By Bufalo, Manifest Of Destiny, Tribes Move On) a patří tak k těm lepším v dosavadní Zanelliho skladatelské kariéře (rozhodně překonává Rabinovy AMERICAN OUTLAWS). Výsledek se příjemně poslouchá, v konečném výsledku se jedná o doposud nejzdařilejší Zanelliho dílo, čtyřhvězdičkové hodnocení uteklo o vlásek (několikrát již slyšené postupy). Přívrženci MV/RCP si mohou připočítat hvězdičku navíc.



VAMP

 
Hudba ****    Album ***    Zvuk ****

 

Související:

The Last of the Mohicans 
 
American Outlaws 
 
 
 


Artwork copyright (c) 2005 Alianza Films International/DreamWorks Television, review copyright (c) 2008 Ladislav Vaverka
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist