National Treasure
(Trevor Rabin)

 


1. National Treasure Suite (3:17)

2. Ben (4:03)

3. Finding Charlotte (1:05)

4. Library of Congress (2:27)

5. Preparation Montage (4:53)

6. Arrival at National
Archives (1:55)

7. The Chase (4:22)

8. Declaration of
Independence (1:43)

9. Foot Chase (3:34)

10. Spectacle Discovery (3:18)

11. Interrogation (4:30)

12. Treasure (3:38)

 

TT 38:52

 
 

  • Hudbu složil: Trevor Rabin
  • Dodatečná hudba: Don Harper, Paul Linford, Jeanette Surga
  • Dirigoval: Gordon Goodwin
  • Orchestrace: Gordon Goodwin, Tom Calderaro, Trevor Rabin
  • Nahrál: The Hollywood Studio Symphony
  • Nahráno v Eastwood Scoring Stage, Warner Bros.
  • Produkce: Trevor Rabin, Jerry Bruckheimer
  • Walt Disney Records 2004 (62493-2)
 

Hudba / Album

Trevor Rabin složil v roce 2004 hudbu k dobrodružnému snímku LOVCI POKLADŮ, který diváky mátl pseudohistorickými fakty o Svatém grálu, tajemné sektě Zednářů, Deklaraci nezávislosti a bájném pokladu, o který bojují dva bývalí přátelé posedlí honbou za artefakty. Film je ovšem zcela tuctový a to nejen z hlediska otřepané zápletky, ale i překvapivě mdlých akčních scén (kterých je sotva pár) a herce nevyjímaje. Vychytralý Bruckheimer samozřejmě má bohaté zkušenosti s heroickou hudbou bývalých Media Ventures, Trevora Rabina nevyjímaje (pod Bruckheimerovými křídly složil ARMAGEDDON, REMEMBER THE TITANS a celou řadu dalších). Volba byla tedy vcelku jasná. Rabin recykloval tradiční zimmerovské postupy z knihovny samplů, jen aby to znělo patřičně heroicky a dalo scénám potřebnou dávku napětí.

Toto score reprezentuje doslova celou nejen dosavadní Rabinovu tvorbu, ale i současnou Remote Control Productions v tom dobrém i zlém. Ve skladbě Ben čase 0:45 se poprvé ozývá hlavní heroický motiv v plné parádě, který je potom variován ve většině skladeb, a vyvrcholí ve finálovce Treasure, či v tajemném hávu v tracku Declaration of Independence. Základními atributy kompozice jsou vřeštící elektrická kytara, smyčce, perkuse a příležitostný pěvecký sbor. Připočtěme si k tomu sterilní Rabinovy syntezátory, které působí i v rámci akční hudby uřvaně a mírně odfláknutě. Co tuto kompozici částečně vyčleňuje z průměrných kompozic MV, je začlenění klavíru, který dodává rytmus. Je nezřídka použit i v rámci akčních skladeb (Library Of Congress, The Chase). Svou rytmikou připomene Newmanovu AMERICKOU KRÁSU.

Score je spíše pro ty, co nejsou dosud obeznámeni s tvorbou Trevora Rabina. Jedná se o naprosto typickou kompozici s melodickým základem a akcí plně v MV intencích. Pro ty ostatní je to souhrn Rabinových postupů v oblasti mírného nadprůměru, a to převážně díky několika strhujícím momentům (Ben, Treasure). Jedná se o jednu z těch lepších kompozic, které doposud průměrný skladatel jako Rabin napsal. Své pevné místo má vedle dalších nadprůměrných počinů jako ARMAGEDDON či DEEP BLUE SEA jisté. Nutno dodat, že tentokrát kvalita score převyšuje kvalitu filmu jako takového o jeden stupeň. Tam funguje na výbornou.


VAMP

 
Hudba ***    Album **    Zvuk ****

 

Související:

 
 
American Outlaws 
 
Armageddon 
 


Artwork copyright (c) 2004 Walt Disney Pictures, review copyright (c) 2008 Ladislav Vaverka
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist