The Last Castle
(Jerry Goldsmith)

 


1. The Castle (1:32)

2. Irwin Arrives (2:18)

3. The Rock Pile (5:03)

4. Get Behind the Mule John Hammond (5:54)

5. Let's Go Ladies (2:40)

6. Full Alert (2:54)

7. Military Justice (2:22)

8. The Count Down (2:20)

9. Hold Them (1:52)

10. Taking Command (3:36)

11. The Flag (5:54)

12. September 11, 2001 (2:46)

13. Chiselled in Stone Dean Hall (3:48)

 

TT 42:59

 
 

  • Hudbu zložil: Jerry Goldsmith
  • Dirigoval: Jerry Goldsmith
  • Orchestrácie: Mark McKenzie
  • Produkcia: Jerry Goldsmith
  • Decca Records 2001 (440 016 193-2)
 

Hudba / Album

Je to rutina. Bezpochyby. Ale treba uznať, že relatívne zaujímavá. Náladovo, a miestami i formálne. Náladovo preto, lebo kratučký ístredný motív nie je len nejaký ďalší vlez-do-prdelkový kolibrík, ale cítiť z neho drámu, váhanie, otázky, smítok. Vďaka trubke, ktorá ho vedie, sa dosť podobá na hlavný motív z L.A. CONFIDENTIAL. A v tejto jeho nie ľahko zaškatuľkovateľnej nálade sa nesie prakticky celé CD.

Po formálnej stránke hudba zaujme vďaka elektronike. Ako prehlásil Jerry na marcovom koncerte v Londýne, elektronika je preňho dôležitá, pretože mu pomáha vyjadrovať veci, ktoré by pomocou orchestra vyjadriť nemohol. Na THE LAST CASTLE ňou rozhodne neplýtva a inštaluje ju iba tam, kde ju nevyhnutne potrebuje. A robí to šikovne. Hudbe ňou dodáva popovejší šmrnc. Hrdinskosť je na THE LAST CASTLE zastípená, ale taktiež veľmi poskromne. Prezentuje ju akurát orchestrom nafíknutý ístredný motív. Ale nie do podoby nejakého highlight soundtracku - skôr len občasného, celkom krátkeho spestrenia posluchu. Zbesilá akcia našťastie absentuje íplne. Miesto nej sí prítomné thrillerové pasáže, v ktorých je gradácia napätia vyvolávaná rytmikou - podobne, ako na THE SUM OF ALL FEARS, konkrétne v jeho najlepšej skadbe Clear the Stadium. Prirovnávam preto, lebo THE SUM OF ALL FEARS poznáte určite viacerí než THE LAST CASTLE.

THE LAST CASTLE je dosť skromný soundtrack. Ničím vás neprekvapí ani nenadchne. Ale na druhí stranu si zaslíži pochvalu za to, že nepôsobobí ani na chvíľu otravne a nerozbolí z neho hlava. Je to nevýrazná goldsmithovka, pohybujíca sa niekde medzi dvomi a tromi hviezdičkami. Ak ju dostanete ako darček, poteší. Kupovať si ju ale radšej nekupujte.

 
Hudba ***    Album **    

 

Booklet

Celkom slušný. Ostatne je to Decca. 4 listový, s obšírnou kolážou fotiek z filmu, komentárom režiséra Roda Lurieho a tracklistom. Farebné zladenie je trochu ploché - podobne ako u Gladiatora. Priestor pod médiom je priesvitný, s ďalšou fotkou z filmu.

Související:

Leviathan 
 
Deep Impact 
 
The General's Daughter 
 


Artwork copyright (c) 2001 DreamWorks, review copyright (c) 2002 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist