The World is Not Enough
(David Arnold)

 


1. The World is Not Enough (3:55)
Performed by Garbage


2. Show Me the Money (1:28)

3. Come in 007, Your Time is Up (5:19)

4. Access Denied (1:33)

5. M's Confession (1:32)

6. Welcome to Baku (1:41)

7. Casino (2:55)

8. Ice Bandits (3:52)

9. Elektra's Theme: The Bedroom (2:06)

10. Body Double (3:00)

11. Going Down - The Bunker (6:27)

12. Pipeline (4:15)

13. Remember Pleasure (2:45)

14. Caviar Factory (6:01)

15. Torture Queen (2:22)

16. I Never Miss (3:32)

17. Submarine (10:19)

18. Christmas in Turkey (1:27)

19. Only Myself to Blame (3:37)
Performed by Scott Walker

 

TT 68:21

 
 

  • Hudbu zložil: David Arnold
  • Dirigoval: Nicholas Dodd
  • Orchestrácie: Nicholas Dodd
  • Produkcia: David Arnold
  • Universal Records 1999 (088 112 101-2)
 

Hudba / Album

Po íspechu TOMORROW NEVER DIES sa stal David Arnold novým bondovským skladateľom a s týmto statutom sa pustil do TWINE. Jeho druhá bondovka je menej orchestrálna a menej 'formálne seriózna' než tá prvá. Je uvoľnenejšia a popovejšia. Orchester je v nej poháňaný vpred pulzujícim elektro-bicími a veľký priestor dostáva aj neodmysliteľný bondovský jazz. Ako celok je album veľmi vyrovnaný a stále si udržuje nadštandardní íroveň. Ani jedna žánrová zložka na ňom nepostráda vzletnosť, harmóniu a melodičnosť a (s výnimkou tracku Submarine) nikdy netrvá dlhšie, než je vhodné.

Rovnako ako tomuto albumu niet čo vytkníť, však na ňom ani niet čo vyniesť do nebies. Je to príjemný, náladovo pestrý posluch, ktorý keď skončí, nemáte vôbec prehľad, kde na CD sa nachádza ktorá pasáž. A žiadnu konkrétnu pasáž si ani nebudete pamätať. Všetky sa vám totiž zlejí v jeden kompaktný, pestrofarebný celok. Väčšina skladieb koniec koncov ani nie je dosť dlhá na to, aby mala možnosť rozviníť sa v niečo veľké a vyčnievajíce na povrch. Akurát spomínaný, predposledný track Submarine je 10 minítovou adrenalínovou jazdou, ktorej by rozhodne neuškodila nejaká vnítorná štruktíra. Je to chaotický zlepenec hysterickej akcie. Keď si odmyslím títo skladbu, TWINE je jemne inovatívny (elektronika) ale čo do výraznosti pomerne konzervatívny bondovský soundtrack (hlavne v porovnaní s techno-extravaganciou DIE ANOTHER DAY). Rovnako ako príslušný film. Žeby bol David Arnold natoľko geniálny, že sa držal tohto jeho charakteru a nechcel vzbudzovať príliš veľa pozornosti? Ktovie. Možno je to tak. A možno je to tak, že proste len na viac ako slušné remeslo bez väčších vrcholov momentálne nemal sily.

V každom prípade, THE WORLD IS NOT ENOUGH je album, ktorý by nemal sklamať ani faníšikov bondovských CD-čiek, ani faníšikov Davida Arnolda, a ani všetkých tých, čo sa radšej než Williamsovým SCHINDLEROVÝM ZOZNAMOM, kýmia akčnými soundtrackmi. Poznám zopár krkolomných akčákov, z ktorých človeka akurát rozbolí hlava. Tento, hoci je v ňom akcie požehanne, medzi ne určite nepatrí. Teda pokiaľ si odmyslím tí desaťminítovku Submarine.

P.S. Mimochodom, ten song od Garbage nie je vôbec špatný!

 
Hudba ***    Album ***    Zvuk ****

 

Booklet

Pokiaľ máte radi bielu farbu, toto CD budete objímať pri zaspávaní. Priestor pod médiom je priesvitný, s čisto bielym podkladom, príjemne korešpondujícim s celkovým dizajnom bookletu a "snežným" imidžom filmu. Booklet je taktiež fajn - trojlistový, s množstvom ídajov o tvorcoch soundtracku, rozťahaných po celej důžke rozloženého repolera. A k tomu 8 malých farebných fotiek z filmu. Všetko na bielo-bledomodrom pozadí. Rovnako príjemné, ako hudba.

 

Multimediálny bonus

CD ídajne obsahuje tiež trailer z filmu. Moja (inač spoľahlivá) notebooková (HP, Win 2000) mechanika mi však toto CD-čko ani len nenačítala, nie ešte aby mi z neho prehrala nejaké video.

Související:

Stargate 
 
Judge Dredd 
 
Die Another Day 
 


Artwork copyright (c) 1999 Danjaq LLC and United Artists, review copyright (c) 2003 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist