Robin and Marian
(John Barry)

 


1. Main Title (2:47)

2. The Ride to Sherwood/The Ride to Nottingham (Film Version) (3:56)

3. Robin and Marian Meet/FIght & Recognition/"He Was My King" (3:00) 4. Dawn in Sherwood (2:26)

5. Over the Wall/Escape (3:50)
nepoužité vo filme

6. First Love Theme (1:30)

7. Trapped (2:01)

8. Nuns (1:42)

9. In the Church/This Way (2:01)

10. Second Love Theme (2:48)

11. The Ride to Sherwood/The Ride to Nottingham (Original Version) (3:48)
nepoužité vo filme

12. In Position/Preparation for Battle (4:23)

13. Third Love Theme (2:36)

14. The Fight Must Go On (3:39)

15. John Bursts In/The End (4:41)

 

TT 45:08

 
 

  • Hudbu zložil: John Barry
  • Dirigoval: Nic Raine
  • Orchestrácie: Al Woodbury (skladby 2 a 7 Richard Shores)
  • Orchester: The City of Prague Philharmonic Orchestra
  • Produkcia: James Fritzpatrick
  • Silva Screen Records 2001 (FILMCD 354)
 

Hudba / Album

Síce najslabšia z trojice Silva reedícií z rou 2001 (THE LION IN WINTER, THE LAST VALLEY, ROBIN AND MARIAN), ale stále veůmi slušná prezentácia rannej Barryho tvorby. Skladateľ tomuto nadčasovému príbehu Robina Hooda so Seanom Connerym dodal kízlo pozitívnej romantiky a výpravného dobrodružstva. Chorály, tak hojne zastípené THE LAST VALLEY a THE LION IN WINTER tí absentují načisto a prioritný dôraz je kladený na výpravný orchester.

Doménou soundtracku je roztomilý ístredný motív. Film som nevidel, ale dám ruku do ohňa, že sprevádza všetky scény cválania hlavného hrdinu na koni. Nenesie v sebe ani štipku smítku a osudovosti, ako ten z DANCES WITH WOLVES a je naopak veselý, reský a plný života. Že by ste si ho neužili dostatok, sa nemusíte báť. Z albumu zaznie primerane, zhruba v každej štvrtej skladbe. Zvyšok hudby sa taktiež nesie v duchu veselého dobrodružstva s historickým feelingom. Je krásne cítiť, že sa nachádzame v dávnej dobe Conanov, Vinnetouov a ostatných ľudových hrdinov. Zdramatizovanie prichádza v podobe hrozivých lesných rohov, výpravných bubnov, vojnových perkusií a temnejších sláčikov. Nikdy však nie je prezentované v podobe ťažko stráviteľnej kakofónie a vždy je odľahčené píšťalkou alebo ďalšou barryovskou reskou melódiou. Romantika je prednášaná flautou, sprevádzanou harfovým brnkaním a jemníčkymi sláčikmi v pozadí. Je príjemná, upokojujíca, ako z rozprávky. On ostatne celý tento soundtrack je svojím pozitívnym nábojom a nenáročnosťou akoby hudbou k rozprávke.

A to je jeho najsilnejšia zbraň, rovnako, ako i najväčší handicap. Ale to vlastne nie je handicap. Nemôžem predsa od lahučkej, príjemnej dobrodružnej hudby chcieť, aby ma odzbrojila tak, ako epické majstrovské diela THE LION IN WINTER alebo THE LAST VALLEY. ROBIN & MARIAN je tu preto, aby som si pri ňom oddýchol a preniesol sa do svetov krásnej prírody, dobrodružstva a obrázkovej romantiky. A to mi umožňuje vrchovate. Nie príliš výrazná, ale veľmi príjemná vecička.

 
Hudba ***    Album ****    Zvuk ***** (Dolby Surround)

 

Booklet

Rovnako ako ostatné dve Silva reedície, i ROBIN & MARIAN má doslova unikátny, knížkový booklet. Na desiatich stranách sa nachádza niekoľko celostránkvých farebných fotiek z filmu, jeden obsiahly text o filme a jeden o hudbe. Všetko v "červenom na bielom".

Související:

Cutthroat Island 
 
Legends of the Fall 
 
Dances With Wolves 
 


Artwork copyright (c) 2001 Silva Screen Records, review copyright (c) 2002 Martin Pomothy
Copyright (c) 2002-2021 Martin Pomothy, programování Pavol Daniš, správce webu Michal "Fighter" Ulvr

TOPlist